Brawn: Nem a csapatoknak kell rendbe tenni az F1-et

Forma-1, Ross Brawn, Mercedes AMG Petronas, Olasz Nagydíj 2013
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2013, Grand Prix of Italy, Ross Brawn (GBR, Mercedes AMG Petronas F1 Team),
Vágólapra másolva!
Ross Brawn, az F1 új sportigazgatója elutazik a jövő hét után esedékes barcelonai tesztre, hogy személyesen egyeztessen a csapatokkal. Időt kért az F1 felvirágoztatására, és ismét szórakoztató versenyeket ígért.

Telefoninterjút adott a BBC 5 Live rádióműsornak Ross Brawn, az F1 új sportigazgatója. A Honda, a Brawn GP és a Mercedes korábbi csapatfőnöke január végén vállalt ismét munkát a sportban, a feladata az lesz, hogy az F1 elnök-vezérigazgatója, Chase Carey és a kereskedelmi igazgató Sean Bratches mellett rendet tegyen az F1 sportszakmai, technikai és a működést érintő gazdasági kérdésekben.

Brawn tavaly már tanácsadóként feltűnt Carey oldalán, és Brawn korábbi munkatársa, Toto Wolff ezért nem is lepődött meg, hogy a 62 esztendős szakember visszatér. Úgy vélte, Brawn „a legmegfelelőbb a feladatra” és „képes lesz sokkal jobban kormányozni a sportot egy olyan irányba, ami a show érdekét szolgálja, miközben megérti a csapatok működésének határait.”

Vajon meddig lesz szívélyes Brawn fogadtatása? Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

A rutinos szakember összesen 22 világbajnoki cím megnyerésében vett részt a Benettonnál, a Ferrarinál és a Brawn GP-nél Michael Schumacher és Jenson Button oldalán, valamint technikai igazgatóként, és az autó társtervezőjeként a Jaguar színeiben győzött a Le Mans-i 24 órás versenyen is. Most új szerepköréről elárulta, érti a gondokat, de időre van szüksége a megoldáshoz.

Az FIA azzal foglalkozik, hogy a sportot a lehető legigazságosabb formában szabályozza, a jogtulajdonos pedig a lehető legjobb üzleteket akarja kötni. A jövőben a jogtulajdonosnak az is a feladata lesz, hogy a show a lehető legjobb és legszórakoztatóbb legyen” – mondta Brawn a Bernie Ecclestone és a CVC Capital Partners utáni korszakról.

Schumacherrel mindent megnyert, majd Brawn még erre is rátett egy lapáttal, és saját csapatával is világbajnok lett az F1-ben Forrás: AFP

„A jövőben minden technikai, sportszakmai és gazdasági döntésnek meg kell felelnie bizonyos feltételeknek, hogy lássuk, jobbá, szórakoztatóbbá, gazdaságosabbá teszik-e a sportot? Ezeket az elmúlt néhány év során alacsony prioritással kezelték, és fokozatosan egy jobb irányba kormányoznánk a sportot, de ezt

Noha Brawnt nagy tisztelet övezi, az F1-es csapatok már most nyugtalanok, mert az F1 új tulajdonosa, a Formula One Management (Liberty Media) várhatóan átrendezné a jogdíjak elosztását, még akkor is, ha erre 2020 előtt nincs sok lehetőségük.

Brawn az F1 politikai színterét is ismeri, bár könyvében bevallotta, hogy ezen a téren nem mozog otthonosan Forrás: AFP

A Sauber és a Force India több pénzt akar, a nagyok pedig állítólag szerveződnek, mert nem akarják kevesebbel beérni. Ráadásul az is lehet, hogy az EU is elkezd vizsgálódni különböző üzleti visszásságok miatt.

és bízom abban, hogy nyomást gyakorolhatunk a sport javítása érdekében. Nem bírálom a csapatokat, csupán a saját tapasztalatomból tudom, hogy a prioritást a versenyben elfoglalt hely élvezi. Ez teljesen rendben van, nekik ezzel kell foglalkozni. Ezért a mi dolgunk, hogy a már említett területeken fejlesszük a sportot.”

Brawn elárulta, kinevezése és visszatérése óta még nem tudott mindenkivel egyeztetni, akivel szeretett volna, de ellátogat a jövő hét után kezdődő barcelonai tesztre. „Akikkel már tárgyaltam, nagyon pozitívak voltak a változásokkal, és nagyon optimisták a jövővel kapcsolatban. Azt kell mondanom, még Toto is, és ez örömteli.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!