Változnak az idők: a McLarennek bejön a költségplafon

Forma-1, Esteban Ocon, Manor Racing, Belga Nagydíj
OCON Esteban (fra) Manor Mercedes MRT 05 action during the 2016 Formula One World Championship, Belgium Grand Prix from August 26 to 28 in Spa -Francorchamps, Belgium - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Az élcsapatok ezt régen élből elutasították, de az F1 új tulajdonos megint előveszi a régi ötletet, és most már nincs is mindenki ellene.

Az elmúlt tíz-tizenöt évben már többször felmerült, hogy a versenyzéssel járó kiadásokat meg kellene zabolázni, mivel az élcsapatok és a sereghajtók költségvetése között lévő többszörös különbség a kiélezett küzdelem rovására megy. A középmezőnyből feltörni eleve szinte lehetetlen, és a status quót konzerválja a hagyományos istállóknak alanyi jogon kifizetett extra bónusz is.

Bár az FIA előző elnöke, Max Mosley belebukott abba, hogy a költségplafont megpróbálta ráerőltetni a csapatokra – helyette egy önkéntes, de nem túl hatékony korlátozási egyezményhez csatlakoztak –, a Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media most leporolná az ötletet. A sportszakmai igazgatóvá kinevezett Ross Brawn elismerte, hogy a gyakorlatban még nem próbálták ki, szerinte mégis érdemes lenne adni neki egy esélyt.

Fontosnak tartaná, hogy segítsenek a kis alakulatoknak megállni a lábukon.

„Ez egyrészt a csapatoknak kifizetett pénzeken, másfelől a versenyzés és a tisztességes show költségein múlik. Ami az elsőt illeti, pár évig, amíg nem járnak le a jelenleg érvényes üzleti megállapodások, nem sokat tehetünk – mondta a BBC-nek Brawn. – Arra viszont a jogtulajdonosnak van ráhatása, hogy a befektetés megtérüljön.

Az egykori csapatfőnök rámutatott, hogy ha így alakítják át a gazdasági környezetet, az F1 újra vonzóvá válik az új érdeklődők számára is. És úgy tűnik, a költségplafon ötletét már a nagyok sem feltétlenül tartják szentségtörésnek. Elődjével, Ron Dennisszel ellentétben a McLaren új főnöke, Zak Brown például megfontolásra érdemesnek tartja az elképzelést, bár tisztában van vele, hogy egyes istállók ma is elleneznék. Szerinte is túl nagy a különbség a csapatok költségvetése között.

Az új tulajdonos a kis csapatoknak is segítene talpraállni Forrás: DPPI media/Florent Gooden

„Nem gondolom, hogy mindenkiének ugyanakkorának kellene lennie, de szakadék a legnagyobb és a legkisebb között túl nagy. Ezért mennek csődbe csapatok, és túl kevés nyeri a versenyeket" – mondta a Motorsport.com-nak.

„Nyilván azok fognak a leginkább ellenkezni, akik a legtöbb pénzt kapják, és azok pártolják majd a leghevesebben a változást, akik a legkevesebb pénzből gazdálkodnak – tette hozzá.

Márpedig mindannyiunk érdeke, hogy az F1 egészséges legyen."

A problémának külön aktualitást ad, hogy a mezőny legkisebb alakulata, a Manor a túlélésért küzd.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!