Vágólapra másolva!
Rendhagyó módon, az év elején rendezik meg a Bajnokok Tornáját. Első alkalommal fogadja Miami a rangos gálaversenyt, ami az F1 népszerűségét is növelheti az Egyesült Államokban.

Mindössze egy igazi alkalom van az évben, amikor a különböző autó- és motorsportok versenyzői egymás ellen, az általuk képviselt műfajtól függetlenül is összemérhetik a tudásukat: ez a Bajnokok Tornája, vagyis a Race of Champions (RoC), amely eredetileg ralis fesztiválnak indult, de manapság szinte minden szakág képviselteti magát a viadalon.

Az idei verseny érdekessége, hogy első alkalommal rendezik az USA-ban, a Miami Marlins Park baseball stadionban, így nem meglepő, hogy az európai nézők által jól ismert F1-es pilóták mellett többen is érkeznek a NASCAR bajnokságaiból, valamint az IndyCarból is. A mezőny összetétele alapján azt mondhatjuk, hogy az Amerikában versenyző pilóták küzdenek mindenki mással.

Legutóbb Vettel győzött az egyéni versenyben Forrás: Race of Champions

Ez elsősorban vasárnap érezteti majd a hatását, hiszen ezúttal az egyéni küzdelmet, a Bajnokok Tornáját szombaton, magyar idő szerint este 9 órától rendezik meg, a Nemzetek Kupájára pedig vasárnap este 6 órától kerül sor. A finálé két szakaszból fog állni: először a nemzeti csapatok küzdenek majd egymás ellen, majd

egy új versenyszámot rendeznek, amit a golf Ryder Cuphoz hasonlóan bonyolítanak majd le, pontozásos rendszerben.

A legnagyobb érdeklődés persze ezúttal is az egyéni győztes kilétét övezi majd. Már szombaton este kiderül, hogy Sebastian Vettel meg tudja-e védeni a 2015-ben először elhódított címét, esetleg az F1-es kontingenst képviselő Jenson Button, Felipe Massa, Pascal Wehrlein vagy egykori ellenfelei, David Coulthard és Juan Pablo Montoya nyerik az idei Bajnokok Tornáját.

Az F1-es pilótáknak azonban nem lesz könnyű dolga, hiszen a kilencszeres Le Mans-i 24 órás-győztes Tom Kristensen is nagyon szeretné már megnyerni a RoC-ot, a kétszeres ralikrossz-világbajnok Petter Solberg szintén visszatérőnek számít, ez lesz a negyedik részvétele, és

az amerikai autóversenyzés legjava is részt vesz a versenyeken, köztük az F1-et szintén megjárt Scott Speeddel és Alex Rossival.

Kurt Busch és Kyle Busch NASCAR bajnokok, az Indy 500 győztes mellett elindul a rangos viadalt szintén megnyerő Ryan Hunter-Reay, a tavalyi futam pole pozíciós pilótája, James Hinchcliffe, valamint a háromszoros Indy 500-bajnok Helio Castroneves is. Nem maradhat ki a mezőnyből a közönségkedvenc motoros, Travis Pastrana sem.

Az egyéni versenyben lehetetlen esélyeseket kijelölni, hiszen a küzdelem sajátossága, hogy szinte minden évben meglepetésszerű eredmény születik: erre jó példa, hogy minden igyekezete ellenére Michael Schumacher többszöri próbálkozásra sem tudott győzni a Bajnokok Tornáján, pedig sokszor volt döntős. A csapatversenyben viszont Vettel oldalán zsinórban hatszor győztek, így a németeket az idén is érdemes lesz figyelni.

A szombati és a vasárnapi futamokról percről percre tudósítunk az Origo GPhírek-en!

Csapatbeosztás

Team Germany

Sebastian Vettel, négyszeres F1-es világbajnok
Pascal Wehrlein, a DTM 2015-ös bajnoka, F1-es pilóta

Team GB

Jenson Button, a 2009-es F1-es világbajnok
David Coulthard, korábbi F1-es pilóta, 13 győzelem

Team Nordic

Tom Kristensen, a Le Mans-i 24 órás verseny győztese 9 alkalommal
Petter Solberg, kétszeres ralikrossz-világbajnok

Team Colombia

Juan-Pablo Montoya, a 2015-ös Indianapolis 500 győztese, korábbi F1-es pilóta
Gabby Chaves, az IndyCar 2015-ös év újonca

Team Brazil

Felipe Massa, F1-es pilóta, 11 győzelem
Tony Kanaan, a 2013-as Indianapolis 500 winner győztese

Team USA NASCAR

Kurt Busch, a 2004-es NASCAR Sprint Cup bajnoka
Kyle Busch, a 2015-ös NASCAR Sprint Cup bajnoka

Team USA Rally X

Travis Pastrana, kilencszeres X-Games győztes
Scott Speed, kétszeres Global Rallycross-bajnok

Team USA IndyCar

Alexander Rossi, a 2016-os Indianapolis 500 győztese
Ryan Hunter-Reay, a 2014-es Indianapolis 500 győztese

ROC Factor Canada

James Hinchcliffe, a 2016-os Indianapolis 500 pole pozíciójának megszerzője
Stefan Rzadzinkski, a 2016-os ROC Factor győztese (Kanada)

ROC Factor Latin America

Helio Castroneves, az Indianapolis 500 háromszoros győztese
Gabriel Glusman, a 2016-os ROC Factor győztese (Latin-Amerika)