Vágólapra másolva!
A Williams bejelentette azt, ami nyílt titok volt: a Mercedes leigazolta a finn versenyzőt a csapattól, ahonnan Felipe Massa emiatt mégsem vonul vissza.

A Williams hétfőn délután közölte, hogy Valtteri Bottas lesz Nico Rosberg utódja a csapatnál. A 27 éves finn versenyzőt az után igazolták le, hogy

a frissen világbajnokká koronázott Rosberg érvényes szerződése ellenére december elején váratlanul bejelentette a visszavonulását.

"A Williams Martini Racing örömmel hozza nyilvánosságra, hogy Felipe Massa beleegyezett: egy éves szerződéssel visszatér a csapathoz, ily módon elhalasztva a visszavonulását, és elfoglalva Valtteri Bottas helyét, akit elengedtünk, hogy 2017-ben csatlakozhasson a Mercedeshez."

Pár perccel később, a YouTube-on leadott élő videóban maga a Mercedes is bejelentette Bottas leigazolását.

Rosberg távozása azért érintette különösen kellemetlenül az istállót, mert a rutinos versenyzők addigra már mind elkötelezték magukat máshová. Eleinte Fernando Alonsót sem zárták ki a jelöltek köréből, aztán a tehetségkutató programjuk tagjára, Pascal Wehrleinre irányult a rivaldafény, de őt a tapasztalatlansága miatt, mivel csak tavaly mutatkozott be az F1-ben, végül a Saubernél helyezték el inkább.

Bottas lesz Hamilton csapattársa Forrás: Daimler AG/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

Bottas megszerzéséhez előbb meg kellett állapodniuk a Williamsszel, amelynek cserébe jelentős kedvezményt kínáltak a motorok árából. Mivel az új szabályok miatt a grove-i istállónak is szüksége lesz egy rutinos, és lehetőleg általuk már jól ismert versenyzőre az újonc Lance Stroll oldalán, csak azt követően fogadták el a Mercedes ajánlatát, hogy rábírták Felipe Massát a folytatásra.

Ő a tavalyi Olasz Nagydíjon már bejelentette a visszavonulását – igaz, feltehetően nem teljesen önszántából –, de egy másik sorozatban úgyis szeretett volna tovább versenyezni. A hírek szerint a Williams jövőre 6 millió eurót fizet neki.

A Mercedes olyan versenyzőt keresett, aki elég tapasztalt, meg tudja szorongatni Lewis Hamiltont, de jól ki is jön vele.

Úgy tűnik, Bottas, aki 2012-ben mutatkozott be az F1-ben, és egész eddigi pályafutását a Williamsnél töltötte, megfelel ezeknek a szempontoknak: noha nagydíjgyőzelmet még nem aratott, és nem szerzett pole pozíciót sem, már kilencszer feljutott a dobogóra, és Massánál a vele együtt töltött három év alatt meggyőzően gyorsabbnak bizonyult. Pont jókor jön neki a lehetőség, mert hiába tartották számon a legígéretesebb fiatalok között, félő volt, hogy kezd kifutni az időből.

A Williamsszel való egyezkedést megkönnyíthette, hogy a menedzsere pont a Mercedes igazgatója, Toto Wolff, akinek azonban az összeférhetetlenség miatt most ki kell majd szállnia Bottas stábjából. Aki egyébként karácsony előtt titokban már ellátogatott az istálló brackley-i főhadiszállására.

A Forma-1 2017-es mezőnye
(Vastaggal a biztos, sima szedéssel a valószínű, dőlttel a lehetséges jelöltek)

Mercedes
Lewis Hamilton, Valtteri Bottas

Red Bull
Daniel Ricciardo, Max Verstappen

Ferrari
Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen

Force India
Sergio Pérez, Esteban Ocon

Williams
Felipe Massa, Lance Stroll

McLaren
Fernando Alonso, Stoffel Vandoorne

Toro Rosso
Carlos Sainz, Danyiil Kvjat

Haas
Romain Grosjean, Kevin Magnussen

Renault
Nico Hülkenberg, Jolyon Palmer

Manor
Rio Haryanto

Sauber
Marcus Ericsson, Pascal Wehrlein

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!