Kínaiak vennék meg a McLarent, Dennist azonnal leválhatják

Forma-1, Ron Dennis, McLaren
McLaren Formula One chairman Ron Dennis walks through the paddock ahead of the British Formula One Grand Prix at Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England, on July 10, 2016. Lewis Hamilton held his nerve to grab pole position ahead of Mercedes team-mate Nico Rosberg for Sunday's British Grand Prix with a spectacular lap in the final seconds of an intense qualifying session. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A valaha volt egyik legsikeresebb csapatfőnöknek már eddig is kérdéses volt a sorsa a csapatnál, a legújabb hírek szerint máris felmenthetik az elnöki posztjáról. Egy kínai befektetőcsoport ajánlata vezethetett ide.

Már hetekkel ezelőtt felröppentek olyan híresztelések, hogy a McLaren elnökének, Ron Dennisnek ez lehet az utolsó éve a vállalat élén, de az üggyel kapcsolatban egyik fél sem volt hajlandó nyilatkozni. A Brazil Nagydíj pénteki napján azonban a Sky Sports új információk birtokába jutott, melyekből arra lehet következtetni, hogy Dennis valóban távozhat az elnöki pozícióból, ráadásul a vártnál is korábban.

A McLaren Technology Groupban 25%-os tulajdonrésszel bíró Dennis és a többi társtulajdonos között állítólag a múlt héten robbant ki a legújabb konfliktus, amikor az elnök ismertette egy kínai befektetőcsoport ajánlatát az igazgatótanács előtt.

A kínaiak állítólag 1,65 milliárd fontot ajánlottak a McLarenért,

és Dennis nyitott volt az üzletre, a többi tulajdonos viszont ellenezte, sőt rögtön szervezni kezdték a 69 éves elnök leváltását.

Dennis állítólag két nap is felkereste a legfelsőbb bíróságot, ahol azt szerette volna elintézni, hogy a McLaren igazgatótanácsa ne küldhesse őt kötelező szabadságra a szerződésének januári lejártáig. A Sky Sports szerint azonban a kérését visszautasították, a McLaren pedig pénteken egy rendkívüli ülésre hívta össze az igazgatótanács tagjait,

amelynek célja Dennis azonnali hatállyal történő leváltása.

Ron Dennis 36 év után távozhat a McLarentől Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Dennis 1980 óta tölt be kulcsszerepet a McLarennél, irányítása alatt a csapat 10 egyéni és 8 konstruktőri világbajnoki címet nyert, és a Forma-1 történetének második legeredményesebb alakulatává nőtte ki magát. Az elmúlt négy szezonban azonban futamot sem tudtak nyerni, és egyelőre az új motorszállítójukkal, a Hondával való együttműködésük is eredménytelennek bizonyult.

Nem akarják a kínaiakat

A brit és a szintén 25%-os tulajdonrésszel bíró Mansour Ojjeh között egyre feszültebb lett a viszony, és a maradék 50%-ot birtokló bahreini cég, a Mumtalakat is Dennis ellen fordult, amikor napvilágot látott a kínaiak ajánlata. A meg nem nevezett cégcsoport egyébként vagyonkezelő bevonásával, magántőkéből vásárolná fel a csapatot. Ha az üzletet nyélbe ütnék,

a kínaiak további két évre Dennist szeretnék látni a vállalat élén.

A híresztelésekkel kapcsolatban pénteken sem a McLaren, sem Dennis nem volt hajlandó nyilatkozni, Monsour Ojjeh és a Mumtalakat pedig elérhetetlennek bizonyult.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!