Vágólapra másolva!
A mexikói versenyző bejelentette, hogy távozik az amerikai istállótól. A helyére Kevin Magnussen kerülhet, aki elárulta: nemet mondott a Renault-nak, mielőtt jelenlegi csapata Jolyon Palmer megtartására szavazott.

Az újonc Haas csapat egy év után lecseréli egyik versenyzőjét, a frissen házasodott Esteban Gutiérrez ugyanis a Facebook-on bejelentette: jövőre nem marad az istállónál.

"Tájékoztatok mindenkit, hogy a következő szezonban már nem leszek a Haas F1 Team tagja. Köszönetet szeretnék mondani az egész csapatnak és a személyzetnek, különösen Gene Haasnak, hogy lehetőséget kínált a közös munkára. Két verseny van hátra a szezonból, ezeket szokás szerint teljes mértékben ki akarom élvezni, a legjobbamat fogom nyújtani" - írta.

Gutiérrez búcsúzik a Haastól Forrás: Haas F1 Team

"Külön köszönet jár a szurkolóimnak és támogatóimnak, nekik mindig lesz helyük a szívemben. Remélem, hogy hamarosan megoszthatom a jövőre vonatkozó terveimet."

Gutiérreznek két F1-es szezonnal a háta mögött tavaly nem jutott versenyzőülés, de a Ferrari pártfogásának is hála idén visszatérhetett a Haasszal. Bár összességében nem vallott szégyent Romain Grosjean mellett, csapattársával ellentétben egyetlen pontot sem tudott szerezni, jóllehet, balszerencsés módon öt futamon is csupán egy pozíció választotta el ettől.

Korábban azt mondta, bárhogy is döntsön a sorsáról a Haas, "emberként nem fogok változni, senki sem fog belehalni."

Gutiérreznek a Manor jelentheti a maradék reményt.

A Motorsport.com úgy tudja, menedzsmentje fel is vette a kapcsolatot a csapattal Mexikóban –, mivel a legfrissebb hírek szerint a Sauber közepesnél nagyobb valószínűséggel megtartja a jelenlegi pilótapárosát. A manoros szerződése azon is múlhat, hogy főszponzora, a Telmex hajlandó lenne-e őket is támogatni.

Magnussen mondott nemet a Renault-nak

A helyére Kevin Magnussen érkezhet a Renault-tól – Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke azt mondta, reményeik szerint már a Brazil Nagydíj hétvégéjén bejelenthetik a jövő évi felállásukat. Ehhez viszont még véglegesíteniük kell néhány dolgot.

"Nem mindenki hozzánk vágyik, de hangoztattuk, hogy a lehető legjobb opciót akarjuk megszerezni – nyilatkozta Steiner. - Többen érdeklődtek nálunk. Némelyik tárgyalás folytatódott, némelyik elhalt. Remélem, hogy minél előbb rendezünk mindent, mert belefáradtam a tárgyalásokba, és abba, hogy beszéltem róla ahelyett, hogy csináltam volna."

Magnussen így a harmadik F1-es szezonját egy harmadik csapatnál töltheti. A dán versenyző azt mondta, "az ő döntése volt", hogy elhagyja a Renault-t, vagyis úgy néz ki, a csapat elsődlegesen nem Jolyon Palmerben gondolkodott, amikor kiválasztották Nico Hülkenberg csapattársát.

- magyarázta Magnussen. - Nem éreztem a elköteleződést a Renault részéről. Ha hosszabb távú szerződést kínálnak, azt valószínűleg komolyabban mérlegeltem volna."

"Úgy éreztem, nem ragaszkodtak hozzám. Sokáig húzták a döntést, és több pilótának kínálták a helyet. Úgy hallottam, egyszer még a pápának is ajánlatot tettek! – viccelődött. – Zűrzavaros volt az egész, ezért jobbnak láttam távozni."

A Renault csapatfőnöke, Fred Vasseur meglepődve hallotta a pilóta magyarázatát. "Többször is beszéltünk a jövőről a szezon során, de furcsa számomra, hogy úgy érzi, nem ragaszkodtunk hozzá" - nyilatkozta.

A Motorsport.com értesülése szerint a Renault, amelynek szeptember végéig opciója volt megtartani, csak a Mexikói Nagydíj előtt tette meg nem hivatalos ajánlatát Magnussennek.

A Forma-1 2017-es mezőnye
(Vastaggal a biztos, sima szedéssel a valószínű, dőlttel a lehetséges jelöltek)

Mercedes
Lewis Hamilton, Nico Rosberg

Red Bull
Daniel Ricciardo, Max Verstappen

Ferrari
Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen

Force India
Sergio Pérez, Esteban Ocon

Williams
Valtteri Bottas, Lance Stroll

McLaren
Fernando Alonso, Stoffel Vandoorne

Toro Rosso
Carlos Sainz, Danyiil Kvjat

Haas
Romain Grosjean, Kevin Magnussen

Renault
Nico Hülkenberg, Jolyon Palmer

Manor
Pascal Wehrlein, Esteban Gutiérrez

Sauber
Marcus Ericsson, Felipe Nasr

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!