Vágólapra másolva!
A tehetséges francia csak az idén debütált az F1-ben, jövőre már egy erős középcsapatnál vezethet majd. Öt kiadó hely maradt 2017-re.

Nem jött be a sajtó tippje arra, hogy a Renault végül kivel tölti be a még szabad versenyzői állását – szerdán Jolyon Palmer lett a befutó –, de a Force Indiával kapcsolatban pontosnak bizonyultak az értesülések: az istálló csütörtökön bejelentette, hogy 2017-től Esteban Ocon lesz Sergio Pérez csapattársa.

A 20 éves francia pilótával többéves szerződést kötöttek, vele pótolva a Renault-hoz távozó Nico Hülkenberget.

"Izgatottan várom, hogy csatlakozzak a Force Indiához. Már egész jól ismerem a csapatot, mivel tavaly én voltam az egyik tesztpilótájuk, és alig várom, hogy újra együtt dolgozhassak a silverstone-i kollégákkal - mondta Ocon. - Még mindig viszonylag zöldfülű vagyok a Forma-1-ben, de értékes tapasztalatokat adott, hogy egy fél szezont a Manor Racingnél tölthettem. Úgy érzem, készen állok a lehetőségre a Force Indiánál."

Esteban Ocon lesz Sergio Pérez csapattársa 2017-től Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Thompson

"Meg akarom ragadni két kézzel ezt az esélyt, hogy olyan eredményeket szállítsak, amit a csapat elvár tőlem."

Ocon gyorsan ugrott a ranglétrán: Rio Haryantót váltva a nyár végi Belga Nagydíjon debütált versenyzőként a Manornál, de a Lotus F1-es autóját már két évvel ezelőtt vezethette.

Tavaly két tesztnapon vett részt a Force Indiával, idén hármon a Renault-val és a Mercedesszel.

A Mercedes támogatását élvező tehetség 2014-ben az F3 Euro sorozatot, 2015-ben a GP3 bajnokságát nyerte meg; idén a DTM első öt versenyhétvégéjén is szerencsét próbált. Úgy hírlik, a Renault szívesen látta volna versenyzőként a soraiban 2017-től, de mercedeses háttere miatt elálltak a szerződtetésétől. Valószínű, hogy a Force India kedvezményt fog kapni a motorok árából, amiért a fedélzetre vette a német autógyár partonáltját.

A Force India bejelentésével tovább tisztult a kép a jövő évi mezőnyt illetően: a Manornál és a Saubernél 2-2, a Haasnál 1 hely vár gazdára. Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy ők Kevin Magnussent igazolják le, a Sauber és a Manor pedig megtartja Marcus Ericssont, illetve Pascal Wehrleint.

A Forma-1 2017-es mezőnye
(Vastaggal a biztos, sima szedéssel a valószínű, dőlttel a lehetséges jelöltek)

Mercedes
Lewis Hamilton, Nico Rosberg

Red Bull
Daniel Ricciardo, Max Verstappen

Ferrari
Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen

Force India
Sergio Pérez, Esteban Ocon

Williams
Valtteri Bottas, Lance Stroll

McLaren
Fernando Alonso, Stoffel Vandoorne

Toro Rosso
Carlos Sainz, Danyiil Kvjat

Haas
Romain Grosjean, Kevin Magnussen

Renault
Nico Hülkenberg, Jolyon Palmer

Manor
Pascal Wehrlein, Esteban Ocon

Sauber
Marcus Ericsson, Felipe Nasr

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!