Bottas megszabadulna a bosszantó rekordjától

Forma-1, Valtteri Bottas, Williams Martini Racing, Olasz Nagydíj
Williams Martini Racing's Finnish driver Valtteri Bottas prepares to exit the pit lane during the third practice session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 3, 2016 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Az F1 történetében ő szerezte a legtöbb pontot anélkül, hogy futamot nyert volna. Bízik benne, hogy a Williams hamarosan elég erős lesz a futamgyőzelemhez.

A rekordokra általában büszkék a versenyzők, de Valtteri Bottas saját bevallása szerint utálja, hogy az egyik kategóriában listavezető: a Forma-1 történetében ő szerezte a legtöbb pontot azok közül a pilóták közül, akik még nem nyertek futamot. A Williams versenyzője a 2013-as debütálása óta 411 pontot gyűjtött, és kilencszer állhatott fel a dobogóra, de egyszer sem a legfelső fokára.

Bottasnak van a legtöbb pontja győzelem nélkül az F1 történetében Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A lista következő két helyét a Force India versenyzői, Sergio Pérez és Nico Hülkenberg foglalják el, utóbbi ráadásul még dobogós helyet sem szerzett a hat F1-es idénye során. Nem véletlen, hogy a győzelem nélkül legtöbb pontot szerző versenyzők listáját a jelenlegi mezőny pilótái uralják, mert 2010-ben bővítették tízre a pontszerzők számát, és a magasabb pozíciókért is sokkal több pont jár, mint régebben.

Bottas a 19. legtöbb pontot szerző pilóta az F1 történetében. Azoknak a pont szerinti rangsora, akik egy nagydíjat sem nyertek, így fest:

1. Valtteri Bottas 411
2. Sergio Pérez 351
3. Nico Hülkenberg 350
4. Romain Grosjean 316
5. Nick Heidfeld 259

Bottas azonban bízik benne, hogy hamarosan már nem lesz helye ezen a ranglistán, a Williamsszel ugyanis az eddigieknél komolyabb eredményekre tör. "Úgy érzem, többet kell elérnünk együtt, mint amennyit eddig elértünk - jelentette ki a finn, aki jövőre az ötödik idényét kezdi a csapatnál.

Nagyon különleges élmény lenne, ha a Williamsszel arathatnám az első futamgyőzelmemet."

Szívesen marad a Williamsnél

Bottas hozzátette, mindig az volt a célja, hogy 2017-ben is a Williams versenyzője legyen. "Otthon érzem magam a csapatnál, mintha a családommal lennék. Nyilvánvaló volt, hogy velük szeretném folytatni - nyilatkozta. - Hiszek benne, hogy a jövő évi szabályváltozások esélyt adnak nekünk a felzárkózásra, és jobb eredményeket érhetünk el."

A Williams helyettes csapatfőnöke, Claire Williams elárulta, könnyű volt meghozni a döntést, hogy jövőre Bottas legyen az újonc Lance Stroll csapattársa. "A szabályok miatt szükségünk volt egy kis stabilitásra, ezért meg akartuk tartani Valtterit - mondta. - Nagyon tehetséges versenyző, aki képes izgalmakat vinni az F1-be, és mindig teljesíti az elvárásainkat."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!