Ecclestone: Németország talán nem is akarja az F1-et

Forma-1, Német Nagydíj
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton (front) leads at the Hockenheim circuit, southern Germany, on July 31, 2016 during the Formula One Grand Prix of Germany. / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
A Forma-1 vezére nem tagadja, hogy a jövő évi Német Nagydíj sorsa is erősen bizonytalan. Számára is furcsa, hogy a sportban nagy hagyományokkal rendelkező németek nem képesek előteremteni a futam feltételeit.

Kevés országnak vannak olyan szoros kötelékei a Forma-1-gyel, mint Németországnak: a bajnokság kezdete óta szinte minden évben rendeztek futamot valamelyik pályájukon, a pilótáik közül Michael Schumacher és Sebastian Vettel összesen 11 világbajnoki címet szerzett, és a Mercedes révén jelenleg egy német istálló uralja a mezőnyt. Az idei szezonban a németek négy honfitársuknak szurkolhatnak, és nagy esély van rá, hogy az idény végén nemcsak Vettel, hanem Nico Rosberg is világbajnoknak mondhatja magát.

Ennek ellenére a Német Nagydíj sorsa továbbra is bizonytalan, és könnyen előfordulhat, hogy - a 2015-ös szezonhoz hasonlóan - jövőre sem rendeznek versenyt az országban. A versenyt elméletileg évenkénti váltásban kellene rendeznie Hockenheimnek és a Nürburgringnek, de az utóbbi pálya a súlyos anyagi gondjai miatt nem tudja fizetni a rendezési díjat, Hockenheim számára pedig nehezen vállalható, hogy minden évben otthont adjanak a nagydíjnak.

"Még mindig nem tudunk semmi biztosat, de megpróbálunk megoldást találni" - válaszolta az F1 nagyura, Bernie Ecclestone, amikor a Német Nagydíj jövőjéről kérdezték. "Úgy tűnik, a promóter nem képes előteremteni a szükséges forrásokat.

Hockenheim egyelőre ott van a jövő évi versenynaptárban Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Nem kérnek az F1-ből a németek?

Ecclestone szerint már most sem igazságos, hogy a németek a többi pályához képest kevesebbet fizetnek a versenyért, ezért nem valószínű, hogy további kedvezményeket kapnak a jövőben. "Sokkal kevesebbet kérek tőlük, mint a többi európai pályától, pedig arra törekszünk, hogy minden európai futam rendezési díja azonos legyen."

Ecclestone úgy véli, Németország F1-es sikereit figyelembe véve

"nagyon furcsa", hogy egyik pálya sem tudja előteremteni a nagydíj megrendezésének feltételeit.

"Talán nem is akarják a Forma-1-et - jelentette ki. - Több világbajnok pilótájuk volt, most pedig egy rendkívül sikeres csapatnak szurkolhatnak. Nem tudom, mire lenne még szükségük."

A 2017-es versenynaptárban egyébként szerepel a Német Nagydíj, de egyelőre csak megcsillagozva, mert a feltételeket még teljesíteniük kell.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!