Verstappen visszaküldte Vettelt az iskolapadba

Forma-1, Max Verstappen, Daniel Ricciardo, Red Bull Racing, Mexikói Nagydíj
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 30: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing Red Bull-TAG Heuer RB12 TAG Heuer leads Daniel Ricciardo of Australia driving the (3) Red Bull Racing Red Bull-TAG Heuer RB12 TAG Heuer on track during the Formula One Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 30, 2016 in Mexico City, Mexico. Lars Baron/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ricciardo szerint a négyszeres világbajnok pont azt tette vele, amit korábban kifogásolt. Verstappent és Hamiltont is megbüntetné a kanyarátvágások miatt.

Botrányos véget ért a Mexikói Nagydíj, amelyet Lewis Hamilton nyert meg Nico Rosberg, és eleinte úgy tűnt, hogy Max Verstappen előtt. A Red Bull versenyzőjét Sebastian Vettel a táv végén utolérte, támadást is indított ellene, de Verstappen elfékezte magát, és meg sem próbált befordulni az 1-es kanyarban, ehelyett inkább egyenesen átvágtatott a füvön, és csapata javaslata ellenére sem engedte el Vettelt.

Erre a versenyzői etikett szerint köteles lett volna, hiszen jogosulatlanul szerzett előnyt, és ezt kihasználva őrizte meg pozícióját. Verstappen viszont megtartotta a pozícióját, ezzel segített Daniel Ricciardónak, hogy utolérje Vettelt, és támadást indítson a Ferrari ellen. Ezt a német pilóta is észrevette, nagyon agresszívan megvédte helyét Ricciardóval szemben. Később őt is megbüntették.

Verstappen eleinte Ricciardóval küzdött, később Vettel közéjük került Forrás: AFP/2016 Getty Images/Lars Baron

Vettel magából kikelve káromkodott a rádión, még Charlie Whitingot, az FIA versenyigazgatóját is elküldte melegebb éghajlatra, Maurizio Arrivabenének kellett őt nyugalomra intenie. Végül a 4. helyen haladt át a célvonalon, de még a díjátadás előtt 5 másodperces időbüntetéssel sújtották Verstappent, így Vettel állhatott fel a dobogóra. Daniel Ricciardo szerint érdemtelenül.

– mondta a Sky Sportsnak. – Most mosolyog, de szerintem nem érdemli meg, hogy a dobogóra állhasson. Rám csapta az ajtót a fékút alatt, és végül nekem nem volt hova mennem. Ez bosszant, és őszintén szólva a rajtot sem értem. Hogyan vezetheti valaki a versenyt, ha védekezés közben elfékezi magát, és mégis az élen marad? Szerintem Lewis is büntetést érdemelt, és mindenki más is, aki ilyen helyzetbe kerül.”

„Láttam, ahogy Max is átvágja a kanyart, miközben próbált védekezni Seb ellen. Ő büntetést kapott, úgyhogy nem értem, hogy ez miben különbözött Lewis manőverétől. Szerintem ha az ember elfékezi magát, és átvágja a kanyart, hibát követ el, és ezért meg kell fizetnie.”

Ricciardo leszögezte, élvezi a kerék-kerék elleni csatát, még a kisebb koccanásokat is kedveli,

de azt mondta, kár, hogy a dobogóra nem állhatott fel. Az ausztrál pilóta az 1. kör végén közepes keverékű gumikra váltott, majd lágyakkal üldözni kezdte a futam végén Vettelt és Verstappent, de végül csak csapattársát tudta megelőzni a büntetésnek köszönhetően.

Verstappen tagadta, hogy az incidens után megpróbálta volna Vettelt direkt feltartani, hogy Ricciardo utolérje őket, szerinte a lehető legjobban próbált teljesíteni a pályán. Ricciardóhoz hasonlóan ő is arra célzott, hogy a sportfelügyelők kettős mércét alkalmaztak Hamilton és az ő esetében.

Szerinte, ha a futam elején nem büntettek a pályaelhagyásért, akkor őt sem kellett volna elmeszelni.

„Nagyon hasonló volt, mint, ami az 1. kör 1-es kanyarjában történt. Lewis levágta a kanyart, óriási előnybe került, Nico is kicsúszott, összeértünk, és ő is hasznot húzott ebből, én viszont nem. Amikor visszaértem a pályára (Vettel előtt), ugyanakkora volt a távolság, úgyhogy szerintem ez az egész nevetséges.”

Amikor a Sky Sports riportere megkérdezte Verstappent, hogy mi a véleménye Vettel reakciójáról, a 19 esztendős pilóta személyeskedni kezdett a négyszeres világbajnok rádióüzeneteire utalva.

– utalt Vettel védekezésére Ricciardóval szemben. – Daniel mellette volt, és egyszerűen ráfordult, összeértek, aztán elkezd üvöltözni a rádión. Nem is tudom, hogy úgy általában hányszor használt nagyon csúnya szavakat, talán vissza kellene ülnie az iskolapadba, vagy valami ilyesmi, hogy kicsit művelődjön. Beszélek majd vele, mert ez az egész röhejes. Állandóan zaklatott, az egész hétvégén, kiabál a rádión. Egyszerűen egy frusztrált srác jelenleg.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!