Verstappen elismerte, hogy hibázott a bokszkiállásnál

Forma-1, Max Verstappen, Kimi Räikkönen, USA Nagydíj
AUSTIN, TX - OCTOBER 23: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing Red Bull-TAG Heuer RB12 TAG Heuer leads Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF16-H Ferrari 059/5 turbo (Shell GP) on track during the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 23, 2016 in Austin, United States. Mark Thompson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egy félreértés miatt állt ki idő előtt kerékcserére, majd váltóhiba vetett véget a versenyének az USA Nagydíjon. A csapata utasításait követve parkolta le kedvezőtlen helyen az autóját.

Max Verstappen pont nélkül távozik Austinból, miután az USA Nagydíj 30. körében műszaki hiba miatt idő előtt véget ért a versenye. A holland számára addig sem alakult simán a futam: a rajtnál veszített egy pozíciót Kimi Räikkönennel szemben, s bár később visszaelőzte a finnt, a második bokszkiállásánál a saját hibájából sok időt vesztett. Verstappen anélkül hajtott be a bokszba, hogy a csapata felszólította volna erre, ezért a szerelői nem álltak készen a kerékcserére.

Verstappen már a rádión is bocsánatot kért a Red Bulltól, és később is elismerte, hogy csak magát okolhatja a félresikerült kiállásért. "A csapat kérésének megfelelően éppen kíméltem az abroncsaimat, amikor rám szóltak, hogy kezdjek el keményebben hajtani. Ebből arra következtettem, hogy ki kell állnom a bokszba, és csak későn jöttem rá, hogy ez az üzenet nem hangzott el.

- magyarázta.

„Nem üzentünk neki semmit, egyszer csak berádiózott, hogy itt vagyok a bokszban" - erősítette meg a futam végén a csapatfőnök Christian Horner is. "A srácok elég gyorsan végre tudják hajtani a kerékcserét, de azért nem árt, ha előtte figyelmeztetik őket. Nem igazán tudom, mi történhetett."

Verstappen nehéz versenyen van túl Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Thompson

Horner azt is elárulta, hogy Verstappennek néhány körrel később váltóhiba miatt kellett feladnia a versenyt. "Kár érte, de Kimi (Räikkönen) kiesése miatt így is növeltük az előnyünket a Ferrari előtt a világbajnokságban" - nyilatkozta.

A váltó ment tönkre

Verstappen a váltóhiba észlelése után néhány kanyart még teljesített a lelassult Red Bull-lal, majd veszélyes helyen parkolta le az autóját, ezért a virtuális Safety Car szabály lépett érvénybe. Ez pont kapóra jött a két Mercedesnek, akik még nem jártak a bokszban, a korábban kereket cserélő Daniel Ricciardo viszont sok időt bukott a VSC miatt. Verstappen a futam után elmondta,

biztonságosabb helyen is leparkolhatta volna az autóját, de a csapata utasításait követte.

"A csapat kért meg rá, hogy hajtsak tovább, bár azt is közölték velem, hogy komoly baj van. Egy idő után szóltak, hogy 'oké, Max, itt parkold le az autót'" - ecsetelte a holland. "Üresben volt az autóm, de beragadt, ezért nem tudták könnyen betolni a résbe. Erre van egy külön gomb, de most nem működött, ezért volt szükség a virtuális Safety Carra."

Verstappen egyébként a kiesésével visszacsúszott a bajnokság 6. helyére, a 4. helyen célba érő Sebastian Vettel megelőzte őt. A 19 éves holland azonban így is csak 12 pontra van a bajnokság 4. helyétől.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!