Vágólapra másolva!
A silverstone-i istálló pénteken bejelentette, hogy Nico Hülkenberg elhagyja a csapatot. A Renault színeiben folytatja F1-es pályafutását.

Jövőre a Renault színeiben versenyez Nico Hülkenberg, erősítette meg az enstone-i istálló pénteken délután. Az Autosport úgy tudja, hogy a német pilóta két évre szerződik új csapatához egy harmadikra szóló opcióval.

„A Force Indiánál mindenki a legjobbakat kívánja Nicónak, miután egy másik utat választott a Forma-1-ben – áll a csapat közleményében. A velünk töltött 5 év során Nico nagyszerű barátunk lett, és jelentősen hozzájárult a csapat sikeréhez. Kimagasló pilóta, aki több pontot szerzett a csapatnak, mint bárki más. Hiányozni fog nekünk, de tiszteletben tartjuk a döntését, hogy friss lehetőségeket keres, ezért hiba lenne az útjába állni.”

Az év végén távozik Forrás: Sahara Force India/Sahara Force India/James Moy Photography

Hülkenberg a pályafutása során először lehet gyári istálló tagja az F1-ben. A 29 esztendős pilóta korábban az F3-as Euro széria, az A1 GP és a GP2 bajnoka is volt, tavaly pedig nagy meglepetésre, első próbálkozása alkalmával megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt a Porsche LMP1-es csapatával.

A német pilóta 2009-től a Williams tesztpilótája volt, 2010-ben versenyezhetett is a csapattal, és egy esős időmérő edzésen pole pozíciót szerzett nekik. Az akkor anyagi nehézségekkel küzdő csapat mégis eltanácsolta, és Hülkenberg a Force Indiánál talált menedéket, először tesztpilótaként, majd versenyzőként. A 2013-as szezon kivételével azóta is náluk versenyzett, közben csupán a Sauberhez tett egy rövid kitérőt.

Eddig 111 F1-es futamon vett részt, 1 pole pozíciót és összesen 2 első rajtsoros indulást tudhat a neve mellett.

Hülkenberg szerződtetése azt jelenti, hogy Kevin Magnussen és Jolyon Palmer helyzete még labilisabbá vált, az egyiküknek biztosan távoznia kell a csapattól, de sajtóhírek arról is érkeztek, hogy a Renault megpróbálja leigazolni Valtteri Bottast is.

A megüresedő helyre a Force India valószínűleg versenyképes, de anyagi forrásokkal is rendelkező pilótát keres majd, így a Renault jelenlegi versenyzői mellett a Mercedes támogatását élvező Esteban Ocon és Pascal Wehrlein neve is felmerült.

Új fejezetet írna

A Renault még pénteken megerősítette, hogy Hülkenberget „több évre” szerződtették. A versenyző elárulta, hogy a jövőre megváltozó technikai szabályok mellett a csapat története is motiválta.

„A Renault mindig is fontos szereplő volt az autóversenyzés világában, és ez hihetetlen emlékeket is felébreszt: Michael Schumacher a Renault-val nem csupán F1-es nemzetté formálta Németországot, hanem bennem is felébresztette a tüzet a versenyzés iránt. A Renault család tagjaként fejleszteni akarom az autót, és új sikertörténetet írni.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!