Vágólapra másolva!
A Red Bull korábbi F1-es pilótája a Porsche sportautó-csapatánál vesz búcsút aktív versenyzői pályafutásától. Úgy véli, megérkezett oda, ahova tartozik.

Befejezi aktív autóversenyzői pályafutását Mark Webber, korábbi többszörös F1-es futamgyőztes, és az FIA hosszútávú-világbajnokságának 2015-ös győztese. A 40 esztendős Webber a novemberben zajló 6 órás bahreini futamon versenyez utoljára a Porsche LMP1-es csapatának színeiben, de utána is a sportautó-gyártónál marad, és márkanagykövetként dolgozik tovább.

„Megérkeztem oda, ahova tartozom. Mindig is a Porsche márkát szerettem a legjobban, és ez illett hozzám a leginkább. A sebesség, a leszorítóerő és a küzdelem hiányozni fog, de a csúcson távozom, és nagyon várom, hogy új feladataim legyenek.”

Webber sokak kedvence volt az F1-ben Forrás: Red Bull

Webber 2002 és 2013 között összesen 215 F1-es futamon állt rajthoz a Minardi, a Jaguar, a Williams és a Red Bull színeiben, ahol 9 versenyt meg is nyert, köztük a 2010-es Magyar Nagydíjat. Abban az évben a világbajnoki cím esélyese is volt, de azt végül csapattársa, Sebastian Vettel kaparintotta meg. Ez a Vettellel elmérgesedő kapcsolatának egyik állomása is volt, az ifjú tehetség 2013 végéig folyamatosan legyőzte Webbert, de az ausztrál pilótát mégis nagyra tartották a mezőnyben.

– mondta Webber, aki az F1 V8-as korszakának végén hagyta el a Red Bullt és az F1-et is. „Tetszett az autó, és Timo (Bernharddal), valamint Brendon (Hartley-val) is különleges viszonyt ápolunk. Erre mindig is emlékezni fogok. Furcsa lesz Bahreinben utoljára autóba ülni, de az összes hátralévő pillanatot ki fogom élvezni.”

A Le Mans-i győzelem nem jött össze, de az endurance-világbajnoki cím igen Forrás: Porsche

Az ausztrál pilóta végleges visszavonulása újabb epizód a 2000-es évek F1-es mezőnyének eltűnésében. Korábban Jenson Button és Felipe Massa is bejelentette, hogy távoznak az F1-ből, Button 2000-től, Massa 2002-től erősíti a mezőnyt, bár mindketten fiatalabbak Webbernél, és elképzelhető, hogy a későbbiek során, más kategóriában még rajthoz állnak.

Webber visszavonulásával egy hely megüresedik a Porsche LMP1-es csapatánál,

de az érdeklődő pilótákból várhatóan nem lesz hiány. Részben azért, mert az Auto Motor und Sport értesülései szerint az Audi leállítja Le Mans-i programját a 2017-es szezon végén. A szaklap azt állítja, hogy a döntés már megszületett az autógyártónál, de egyelőre nem hozták nyilvánosságra azt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!