Vágólapra másolva!
Nem kímélték a világbajnoki címvédőt újságíró honfitársai, miután faképnél hagyta őket a Mercedes szombati sajtótájékoztatóján. Niki Lauda szerint nincs semmi baj.

A pályán fontos vereséget szenvedett, és még a sajtóval is harcba kezdett Lewis Hamiltont a Japán Nagydíj hétvégéjén. Hamiltont másfél héttel ezelőtt súlyos csapás érte, amikor önhibáján kívül kiesett a Malajziai Nagydíjról, és erről nem igazán akart beszélni az FIA által kötelezően előírt sajtótájékoztatón.

Ehelyett inkább a telefonjával játszott, és azt mondta az újságíróknak, hogy közösségi oldalain már elmondta az ügyről, amit akart. Később kiderült, hogy vicces videókat készített a Snapchatre, ezeket Fernando Alonsónak is megmutatta a helyszínen, majd amikor egy ausztrál újságíró megkérdezte, hogy min mulatnak, azt mondta, hogy csak hülyülnek.

Mások is használják a telefonjaikat a sajtótájékoztatókon, de Hamilton megpróbálta lepattintani az újságírókat Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

A világbajnoki címvédő később a Twitteren magyarázkodott, azt írta, nem az újságírókkal vagy a moderátorral van gondja, hanem az évek óta változatlan formátumú sajtótájékoztatóval. Hamilton viselkedését mégis többen „tiszteletlennek” nevezték a sajtóban. A Mercedes versenyzője ezután a csapat saját szombati sajtótájékoztatóján nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre, egy rövid monológ után távozott a teremből. Ezzel olajat öntött a tűzre, mert a brit lapok tudósítói, akik pedig évek óta kiálltak mellette, még dühösebbek lettek rá.

Kevin Eason, The Times: „Eltúlzott reakciója elárulta gyenge egóját és törékeny mentális állapotát. Miközben Hamilton rohamsisakot öltött, és lövészárkot ásott, miután hadat üzent a világsajtónak, (Nico) Rosberg tartotta magát ahhoz a módszerhez, amit az egész év során követett: leszegett fejjel összpontosított a feladatára, és ez bevált.”

Daniel Johnson, Telegraph: „Hamilton önmegsemmisítő üzemmódba kapcsolt. (A Mercedesnél) attól félnek, hogy az élpilótájuk összeomlik pályafutása egyik legkritikusabb mérföldkövéhez érve.”

Barry Glendenning, The Guardian: „Amint (a Snapchat-botrány) megmutatja, Hamilton hagyta, hogy egy egyébként viszonylag szórakoztató, de határtalanul gyerekes epizód végképp kínossá váljon számára. Egyre hajlamosabb egy olyan ember képét mutatni, aki elhiszi magáról, hogy egy rejtély misztikumába burkolózik, ám az esetek többségében a próbálkozásai olyan kifürkészhetetlenek, mint egy paranoiás kölyök infantilizmusa.”

Sunday Telegraph: „Hamilton bizarr viselkedése ismét arcpirító volt a Mercedes számára.”

Jonny Fordham, The Sun: „Hamiltont felbőszítette a nem meglepő módon negatív reakció, amelyet a gyerekes Snapchat-bohóckodása váltott ki. Egyre inkább úgy érezni a paddockban, hogy Hamilton nemcsak a Mercinél úr, hanem az egész Forma-1-ben is sérthetetlenné vált. Ez azonban csak az ő fejében van így. A közösségi médiáa buborékjában, ahol a rajongói keménymag úgy csápol az autóversenyzés Mr. Marmite-jának, mint egy kultusz vezéralakjának.”

Martin Brundle, Sky Sports: „(Hamilton) a média középpontjában nőtt fel, és miközben lenyűgöző pályafutást épített, azokkal a személyes problémákkal is megvívott, amelyekkel csendben mindenki más is szokott időről időre. Nagyon szerencsés srác, úgyhogy nem kell sajnálni, de ilyen figyelmet kevesen tudnának hibátlan higgadtsággal kezelni, ha valaki egyáltalán.” (…) Kétszer is azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy már mindent elmagyarázott az Instagramon, úgyhogy a követőkhöz hasonlóan olvassák el, és hagyják békén. Ez naivitás. Megtehetné, ha zenész vagy filmsztár lenne, és csak magát kellene eladnia, de a durván megszponzorált, gyártók által támogatott autóversenyzőknek nincs ilyen kiváltságuk.”

Nem lesz gond

A támadásoknak azért van nagy jelentősége, mert példátlannak számítanak a brit sajtó részéről, amely az évek során számtalanszor, alkalmasint Rosberg és a többi riválisa ellenében is nyíltan kiállt Hamilton mellett. Ő élvezte a támogatásuk előnyeit, de a szuzukai eset fordulópontot hozhat ebben.

Niki Lauda, a Mercedes-csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnöke ugyanakkor a Motorsport.com-nak azt állította, „Lewisra nem nehezedik nyomás a sajtó részéről, és fordítva sem. Az ember néha nem akar beszélni, máskor beszédesebb, ez számomra teljesen rendben van. Szerintem mindenki így van ezzel. Még az újságírók sem akarnak minden nap fecsegni! Szerintem rendezni tudjuk ezt az ügyet, egyáltalán nem aggódom. Megnyertük a világbajnokságot, ez a legfontosabb, és ez felülír minden összehordott baromságot.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!