Vágólapra másolva!
Az időmérő után a Japán Nagydíjon is nagyot csatáztak a Force Indiák, a Williamsek és a Haasok. Hülkenberg viccesen beszólt Bottasnak a rádión, Grosjean bosszankodott a verseny után.

Az élmezőny három csapata után az üldözők között is kialakult egy hat fős csoport, amelynek tagjai reálisan a 7. helyért küzdhettek a Japán Nagydíjon. A Force India, a Haas és a Williams pilótái eltérő stratégiákkal indultak a helyezésekért, és végül a papírformának megfelelően ezúttal is Sergio Pérez és Nico Hülkenberg zárt a 7-8. helyen Felipe Massa és Valtteri Bottas előtt.

A Williamsek lágy helyett közepes keverékű gumikon rajtoltak, ezért sokáig a pályán voltak, mozgó akadályként próbálták feltartani ellenfeleiket, akik két kerékcserés stratégiát követtek. Nem jártak sikerrel, de az izgalmaknak kedveztek, mert egyebek mellett Hülkenbergnek is a pályán kellett visszaelőznie Bottast. Ez a sikánban egy látványos körbeautózásnak köszönhetően sikerült is.

Viszlát! - mondta Hülkenberg a rádión, még több kép a galériában! Forrás: Sahara Force India/Sahara Force India/James Moy Photography

„A Valtteri elleni előzés a versenyem fénypontja volt. Már az előző körben megpróbálkoztam vele, de az utolsó kanyarból nem jól jöttem ki, és lemaradtam az 1-es kanyarról. Azt mondtam magamban, hogy ha itt most nem jön össze, akkor elkapom a sikánban! A manőver jól sikerült, kerék-kerék elleni csata volt” – nyilatkozta Hülkenberg, aki a rádión viccesen azt is mondta, hogy „találkozunk később!”

Bottas a futam után úgy vélte, hogy a Williamsnek egyszerűen gyorsabb autóra van szüksége, hogy jobb eredményeket érjenek el, Rob Smedley, az istálló vezető versenymérnöke pedig azon a véleményen volt, hogy a csomagjukból mindent kihoztak Szuzukában, és „viszonylag büszkék” lehetnek, bár elismerte, Bottas miattuk bukta el a 9. helyet Massával szemben. Ezt a finn is így látta.

A Haasnak viszont még ennyi öröm sem jutott, mert ismét pont nélkül maradtak a 11. helyen, pedig Romain Grosjean úgy vélte, pályafutása egyik legjobb versenyét futotta. Szerinte „sokkal gyorsabbak” voltak a Williamsnél, ezért „olyan mérges, mint még soha” az eredmény miatt. Lemaradásuk okaként a stratégia elszámítását jelölte meg, szerinte túl sokáig húzták a második etapot, még akkor is, ha a lágy gumik lecserélése után úgy érezte, az autója szinte szárnyalt.

Grosjean majdnem felöklelte Hülkenberget a rajtnál - galéria! Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„Az 1-es kanyarban kicsit visszaestem, mert Hülkenberg pont elém került, és majdnem nekimentem. Nagyon közel volt. Az első etapban küszködtünk a nyers pálya miatt a lágy gumikon, nagyon erős volt a szemcsésedés, utána viszont szinte szárnyalt az autóm. Ez nagyon jól jött, remek előzéseket hajtottam végre. Ez ígéretes a jövőre nézve, de rohadtul idegesítő is, hogy ennyire közel kerültünk a pontszerzéshez, mégsem tehetünk semmit.”

A Force India 124 ponttal megszilárdította 4. helyét a konstruktőri világbajnokságban, a Williams hátránya már 10 pontra nőtt. Mivel Esteban Gutiérrez megpördült a versenyen, és Grosjeanhoz hasonlóan ő sem szerzett pontot, a Haas 28 ponttal továbbra is a 8. a McLaren Honda és a Toro Rosso mögött.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!