Vágólapra másolva!
Maurizio Arrivabene nagy port kavaró nyilatkozatára reagálva azt mondta, jól kijön a csapat főnökével. Ő is elégedetlen az idei formájával, de szerinte nincs mit tisztázniuk, a fejlődésre kell koncentrálni.

Sokan felkapták a fejüket, amikor a Ferrari csapatát irányító Maurizio Arrivabene Szuzukában a Sky Italiának nyilatkozva figyelmeztető lövést adott le a csapat zászlóvivőjeként számon tartott Sebastian Vettel felé, kijelentve, hogy neki is „ki kell érdemelnie a helyét és a fizetését."

Vettel a korábbi főnökeivel, Christian Hornerrel és Helmut Markóval beszélget - katt a galériához! Forrás: DPPI/Florent Gooden

A négyszeres világbajnok nem vette zokon Arrivabene szavait, és a Japán Nagydíj után azt állította, jól kijönnek egymással, nincs mit tisztázniuk. „Nem hallottam, amit mondott, de általában véve nagyon egyenes és őszinte viszonyban vagyunk. Ha valami nem tetszik, azt közvetlenül vele osztom meg, és ez fordítva is érvényes – ecsetelte Vettel.

Mindketten ugyanazt próbáljuk elérni, versenyeket szeretnénk nyerni és meg akarunk erősödni, különösen a jövőben. Éppen ezért az energiáinkat is erre tartogatjuk."

Bár ebben a sok műszaki és stratégiai hiba is szerepet játszott, Vettel 16 forduló után a csapattársa, Kimi Räikkönen mögött van az egyéni összetettben, akinél az időmérőkön sem annyival gyorsabb, mint tavaly.

Elismeri, hogy ő is elégedetlen az idei formájával.

„Én is ugyanannyira szeretnék jól teljesíteni, mint a csapat – jelentette ki. – Voltak más versenyek is, ahol ez nem jött össze, ezért nem voltam elégedett magammal, mert úgy éreztem, többet is kihozhattam volna a helyzetből."

„Az idei elég hullámzó év volt. Az eredmények nem mindig voltak kielégítőek, nem is mindig feleltek meg az erőfeszítéseinknek és az egyes hétvégéken mutatott tempónknak, de előfordul az ilyesmi. Most igyekszünk nem ezen rágódni, inkább arra koncentrálunk, hogy minél többet fejlődjünk az év végéig."

Szuzukában is Räikkönen volt a gyorsabb

A Japán Nagydíj időmérőjén ismét a csapattársa érte el a jobb eredményt, igaz, csak 79 ezreddel előzte meg Vettelt, akinek azonban a 4. helyett a 7. kockából kell majd rajtolnia a malajziai rajtbeleset okozásáért kapott büntetése miatt. A német versenyző örült neki, hogy a Ferrari gyors volt – mindössze 3 tizeddel maradtak le a Mercedestől, és mindkét Red Bullt maguk mögé utasították.

A szuzukai időmérőn egy hajszállal Räikkönen volt a gyorsabb Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

„A 3. hely is elérhető volt, csak a Q3-ban hiányzott egy kicsi, elkövettem pár apró hibát a kör vége felé – mondta. – Kiminek jobban sikerült a köre, de összességében nagyon jó napunk volt egy olyan pályán, ahol az emberek azt mondták, nincs esélyünk.

Vettel hozzátette, hogy a Ferrari új fejlesztései beváltak, ennek is köszönhetően kerültek a Red Bull elé. A versenyen hasonlóan kiélezett küzdelemre számít. „Szerintem a tempónknak meg kell lennie, szoros lesz – vélte. – A Mercedes persze kicsit előrébb van, de az biztos, hogy élvezetes csata vár ránk. Még a büntetésemmel együtt sem vagyunk túlzottan lemaradva."

Räikkönent kellemesen meglepte az autója viselkedése, és szerinte a Ferrarit segítette az is, hogy a szuzukai hétvégére mindenkinél több, kilenc szett lágy gumit rendeltek. „Ugyanakkor alulkormányzottsággal küszködtünk, ez pedig árt az első szektorban, ahol sok a gyors kanyar – mutatott rá. – Az ember mindig úgy érzi, hogy ha összehozná a tökéletes kört, lényegesen jobb időt érhetne el, de hát a tökéletes nem jön össze gyakran."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!