Schumacher fia lecsúszott a német F4-es bajnoki címről

Forma-4, Mick Schumacher, Prema Power Team, Oschersleben
German driver Mick Schumacher of Prema Powerteam poses with the trophy after winning the last ADAC Formula 4 race in Oschersleben, Germany, 17 April 2016. Photo: JENS WOLF/dpa
Vágólapra másolva!
Mick Schumacher az utolsó forduló előtt nem volt már esélyes, és végül tapasztaltabb ellenfelét avatták bajnokká. A vereségnek inkább csak presztízsértéke van.

Gokartos pályafutása befejezése után a második Forma-4-es évéhez közelít Mick Schumacher, aki a Prema Power Team színeiben a német és az olasz F4-ben is versenyez az idén. A korábbi hétszeres F1-es világbajnok fia tavaly még Max Verstappen nevelőistállójánál, a Van Amersfoort Racingnél szerepelt, és az idén az ő versenyzőjüktől, az ausztrál Joey Mawsontól kapott ki.

Mawson idősebb és tapasztaltabb Schumachernél, ennek is köszönhetően már két futammal a bajnokság vége előtt, a szombati első versenyen bebiztosította elsőségét a német F4-es pontvadászatban. Schumacher eleve kevésbé esélyes volt, mert 39 pontos hátránnyal vágott neki a hockenheimi záró fordulónak, és végül nem tudott dacolni a papírformával, bár a szezon utolsó futamát megnyerte végül.

Az idei első fordulóban rögtön győzni tudott Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Wolf

Schumacher az összetett 2. helyét szerezte meg, ezzel 10 pontot gyűjtött a neve mellé az F1-es szuperlicenc megszerzéséért folytatott útján. A különböző bajnokságok résztvevői csak akkor kaphatják meg az F1-es jogosítványt, ha maximum három év alatt minimum 40 pontot gyűjtenek az összetettben elért eredményeik alapján. Egy F4-es bajnoki cím 12, egy 2. hely 10 pontot ér.

Arra még nem volt precedens, hogy valaki egyszerre két F4-es bajnokságban gyűjt pontokat, így nem tudni, hogy Mick Schumacher megduplázhatja-e idei pontjait azzal, ha az olasz bajnokságot is a 2. helyen zárja. Erre van esélye, mert ott is a bajnoki címért szállhat versenybe a pontversenyt vezető Marcos Seibert ellen.

Az idén megszerezhető 10-20 pont azt vetíti előre, hogy Schumachernek akár már 2018-ban meglehet a matematikai esélye az F1-es szereplésre, de az eddigi teljesítménye alapján nem valószínű, hogy magasabb géposztályokban, például a GP3-ban vagy az F3-as Európa-bajnokságon azonnal bajnokesélyes lehetne.

Schumacher korábban tesztelt már F3-as autót, az Európa-bajnokságon az első két hely egyikén kellene végeznie a 2018-as, és minimum a 3-4. helyeken a 2019-es F1-es szerepléshez. Azt viszont, hogy milyen messze van ettől, jól mutatja az alábbi felvétel, ami az F4 múlt hétvégi fordulóján készült az egymással különböző számokban is megküzdő Oliver Söderströmről és Robin Brezináról.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!