Vágólapra másolva!
A Mercedes versenyzője műszaki hiba miatt az élről adta fel a Malajziai Nagydíjat. Úgy tűnt, átveheti a vezetést a világbajnokságban, ehelyett még nagyobb hátrányba került.

Nagyon jól alakult Lewis Hamilton számára a Malajziai Nagydíj, egészen a 41. körig, amikor autójában lángolva megadta magát az erőforrás. A Mercedes pilótája nagy előnnyel vezetett, és úgy tűnt, átveheti a vezetést a világbajnoki pontversenyben, miután csapattársát, Nico Rosberget a Ferrari versenyzője, Sebastian Vettel kiforgatta. A másik Ezüstnyíl akkor még csak az 5. helyre volt esélyes.

Hamilton autója viszont kapitulált, ezzel lenullázta a brit pilóta versenyét, Rosberg pedig így a 3. helyen ért célba, és 23 pontra növelte az előnyét 5 futammal a vége előtt. A győzelemért 25 pont jár.

Hamilton önhibáján kívül esett ki az élről - további képek a galériában! Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

„Ezen túl kell lépnem” – mondta a Sky Sportsnak. – Egyszerűen nem hiszem el, hogy van 8 Mercedes motoros autó, és csak az enyém jár így. Valami nincs rendjén.”

Paddy Lowe, a Mercedes technikai vezetője a Sky Sportsnak kijelentette, semmi előjele nem volt Hamilton motorhibájának, ők éppen azzal voltak elfoglalva, hogy Jenson Button túl sokáig feltartotta a világbajnoki címvédőt. Lowe megerősítette, hogy valószínűleg a belső égésű motor romlott el, és „sajnos (Hamilton) volt az első, aki tudomást szerzett erről.”

Lowe leszögezte, hogy „nincs olyan mintázat, ami Lewis autójához vezetne”, és hozzátette, hogy a Forma-1 nagyon kiélezett sport, a csapat a lehető legkeményebben dolgozik a megbízhatóság javításán, és a legutóbbi meghibásodás „nem köthető semmilyen szándékos vagy emberi hibához.”

Hamilton autójában a szezon elején többször is meghibásodtak az erőforrás elemei,

de ezek korábban csak az időmérő eredményét befolyásolták. A Belga Nagydíjra viszont gyakorlatilag kifutott a büntetés nélkül egyben beépíthető erőforrásokból, így Spában több új alkatrészt is felhalmoztak, így bár az utolsó helyről rajtolhatott csupán, mégis úgy tűnt, hogy a szezon hátralévő részében nem kell a motorok miatt aggódnia.

A Sky Sports szerint Hamilton és a Mercedes „közös megegyezéssel” lemondta a futam utáni szokásos sajtótájékoztatót az írott média számára. Rosberg a dobogón elmondta, jobb napban reménykedett, de a rajtnál történtek után elégedett az eredménnyel.

„Az 1-es kanyarban azt hittem, mindennek vége, de nagyon örülök, hogy sikerült visszavágni, és a dobogóig jutni. Alapvetően az ember jobb napokban reménykedik, de néha így alakul. Alapvetően jó pillanatban vagyok, és várom a következő futamot. Természetesen, támadni fogok!”

Hamilton válaszokat követel

Kiesését követően a világbajnoki címvédő a BBC-nek is nyilatkozott, ezúttal még a Sky-nak elmondottaknál is élesebb kritikát fogalmazott meg, táptalajt adva az összeesküvés-elméletek hívőinek.

„Ez egy vadonatúj motor volt. Egy versenyt futottam csak vele, a harmadik szabadedzésen és az időmérőn használtam abból a háromból, ami a rendelkezésemre áll.”

Niki Lauda, a Mercedes-csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnöke a Sky Sportsnak elmondta, a motorhibák benne vannak a sportban, de ő személy szerint is nagyon szomorú, és feldúlt a szervezet munkája miatt, mert cserben hagyták Hamiltont. Azt azonban hozzátette, hogy

a bajnokságnak csak az utolsó versenyen van vége.

„Holnap magammal viszem őt Japánba, és remélem, hogy jobb kedvre tudom deríteni. 23 pontot nehéz lesz behozni, de soha sem tudni, mi fog történni a másik sráccal. Meg tudom győzni őt arról, hogy egyáltalán nem akarunk kiszúrni vele, büszkék vagyunk rá, de az ilyen dolgok előfordulnak.”

Később napirendre tért

Bár Hamilton a kötelező interjúk kivételével nem akart beszélni a sajtónak, később a Facebook oldalán közleményt adott ki.

„Leírhatatlan fájdalmat érzek ma, de igazán hiszem, hogy isten nem sújt jobban, mint amit az ember el tud viselni. Hatalmas köszönetet szeretnék mondani a szurkolóknak, akik a perzselő forróságban is talpon maradtak vagy az otthoni kanapéjukon szurkoltak nekem a hétvégén. Nagyon hálás vagyok.”

„Nem az határoz meg minket, amikor kényelmes helyzetben vagyunk, hanem az, amikor balsors jut nekünk. Bajnokok vagyunk, és így fogunk továbblépni. SOHA sem fogom, fogjuk feladni!”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!