Vágólapra másolva!
Az F1 új tulajdonosa egyelőre meghagyta őt az ügyvezetői posztban, de több brit lap is arról számolt be, hogy még az idén hátat fordíthat a sportnak.

Az Olasz Nagydíj után jelentették be, hogy a CVC Capital Partners eladja az F1-es részesedését, ezzel az amerikai Liberty Media Corporation lesz a sport új tulajdonosa. Az átadás-átvétel már meg is kezdődött, és várhatóan 2017 első negyedévében zárul le teljesen. A közlemény szerint Bernie Ecclestone, az F1 emblematikus ügyvezetője további három évig új szerződést kapott, de egy amerikai médiagurut, Chase Carey-t nevezték ki mellé az elnöki pozícióba.

Ezek alapján úgy tűnt, hogy a 85 esztendős Ecclestone még legalább egy átmeneti időszakra az F1 élén marad. Ő maga is azt nyilatkozta, hogy továbbra is ugyanazzal a feladatkörrel rendelkezik majd, mint eddig, míg Carey-re elsősorban a digitális üzletág fejlesztése, Amerika meghódítása és további szponzorok felkutatása terén számít. Azt mondta, hogy örül a kinevezésének.

Mégis lelép? Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

Brit lapok viszont úgy értesültek, hogy nem minden felhőtlen az F1 menedzsmentjében. Az Ecclestone-hoz hagyományosan közel álló Times úgy tudja, az üzletember nem lelkesedett a tulajdonosváltásért, és egy barátja szerint Monzában összehívta közeli munkatársait, akiknek azt mondta,

Ecclestone negyven éve szinte teljhatalmú vezetője az F1-nek annak ellenére is, hogy ma már csak kisrészvényes a sportot működtető Delta Topco nevű vállalatban. A sportot 2006 és 2016 között birtokló CVC gyakorlatilag szabad kezet adott neki, és 2009-ig barátja, Max Mosley volt az FIA elnöke, így addig a sportszakmai felügyelet terén sem ütközött igazán akadályba. Mosley a BBC-nek azt mondta, Ecclestone szerinte összecsaphat az új tulajdonosokkal.

A Guardian úgy tudja, hogy Carey az angliai bázisú csapatokkal már találkozott is, és alapvető szemléletváltást jelez, hogy a Liberty bejelentette, tulajdonrészt adnának a sport sikerében érdekelt csapatoknak. A Sky Sports arról számolt be, hogy a John Malone, a Liberty Media első embere drasztikusan csökkentené az F1 jegyárait, így azonban – áttételesen – a sport, legalábbis a pályák bevételeinek is csökkennie kell.

Ezek mind mereven szembemennek azokkal az üzleti megközelítésekkel, amelyek Ecclestone regnálását jellemzik, így nem meglepő, hogy Angliában Ecclestone távozásáról pletykálnak, de azt is

elképzelhetőnek tartják, hogy az F1 üzleti és sportszakmai vezetését kettéválasztják.

Ecclestone lehetséges utódjaként a McLaren korábbi csapatfőnökét, Martin Whitmarsht, a Formula E első emberét, Alejandro Agagot, Christian Hornert, Ross Brawnt, Stefano Domenicalit vagy Zak Brownt, vagyis körülbelül mindenkit említenek, aki az elmúlt húsz év során vezető beosztást kapott az F1-ben.

Nagy a mozgolódás a versenyek hátterében Forrás: AFP/Gabriel Bouys

„Amennyire én tudom, nem megy sehova” – mondta ugyanakkor Fernando Alonso, a McLaren versenyzője Ecclestone-ról. „Nagyon sokat tett a Forma-1-ért, és nehéz elképzelni a bajnokságot Bernie nélkül. Remélem, hogy továbbra is látjuk majd minden hétvégén” – tette hozzá a kétszeres világbajnok.

Ecclestone eredetileg ki akarta hagyni a Szingapúri Nagydíjat, hogy Londonban intézze az értékesítéssel kapcsolatos ügyeket, de Carey-hez hasonlóan mégis megjelent a versenyen.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!