Schumacher a feleségének sem engedett, ráhagytam

Forma-1, Michael Schumacher, Scuderia Ferrari, Mika Häkkinen, David Coulthard, McLaren Mercedes, Német Nagydíj 2000
German Ferrari driver Michael Schumacher, Finnish McLaren-Mercedes driver Mika Hakkinen and his teammate Scottish David Coulthard (from L to R) listen to journalists' questions during a press conference in the media center, 27 July 2000, on the Hockenheim racetrack, three days before the German Formula One Grand Prix. AFP PHOTO PATRICK HERTZOG / AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG
Vágólapra másolva!
A múlt hétvégén rendezett Belga Nagydíj helyszíne, Spa különleges helyet foglal el a korábbi rekordbajnok pályafutásában. Sikerei mellett egy nagy baleset utózöngéi is sokat elárultak róla.

A múlt héten volt negyedszázada, hogy Michael Schumacher bemutatkozott az 1991-es Belga Nagydíjon, Spában. Az évforduló kapcsán természetesen sokan visszaemlékeztek a korábbi hétszeres világbajnok pályafutására, és korábban nem vagy csak kevésbé ismert részleteket árultak el róla. Köztük volt David Coulthard is, akit Schumacher az 1998-as Belga Nagydíjon történt balesetük miatt azzal vádolt, hogy szándékosan túl lassan ment a szakadó esőben, és meg akarta őt ölni.

Schumacher hátulról belerohant a lekörözésre váró McLarenbe, aztán majdnem tettlegesen is kérdőre vonta Coulthardot. A soron következő Olasz Nagydíj előtt Bernie Ecclestone-nak kellett leülnie velük, hogy tisztázzák a nézeteltérést. Coulthard a Telegraph hasábjain emlékezett vissza.

Schumacher, Häkkinen és Coulthard 1999-ben Forrás: AFP/Patrick Hertzog

„Még akkor is abszolút az volt a meggyőződése, hogy csak én voltam a hibás” – nyilatkozta a szembesítésről, és az alábbiak szerint idézte fel a beszélgetésüket:

DC: „Michael, neked ugye mindig igazad van?”
MS: „Igen, úgy gondolom.”
DC: „Ugyan, otthon a feleséged előtt sem tévedtél soha?”
MS: „Nem emlékszem ilyenre.”

„Ráhagytam” – ismerte el Coulthard. „Amikor az ember ilyen szintű önbizalommal és elkötelezettséggel rendelkezik, és nem kész elismerni egy gyengeségét, akkor nagyon nehéz tárgyalni vele.”

A német pilóta akkoriban a Ferrari színeiben, Ross Brawnnal az oldalán küzdött a McLarenek, Coulthard és Mika Häkkinen ellen. Addigra már nyert két világbajnoki címet, a mezőny egyik, ha nem a legjobb versenyzője volt, mégis akadtak botrányos megmozdulásai is a pályán.

– mutatott rá Brawn. „Könyörtelenül érvényre akarta juttatni magát. Lehetett látni, ahogy hihetetlen sebességgel berepült a kanyarokba, és magabiztosan kezelte a helyzetet, bármi is történjen. Ez volt a stílusa” – mondta, és „furcsa rendellenesség”-nek nevezte, hogy Schumacher olykor a test-test elleni csatákban elvetette a sulykot.

Schumacher és Brawn történelmet írt Forrás: AFP/Damien Meyer

„Ezt egy racionális ember esetében nem lehet megmagyarázni. Valahol volt benne egyfajta feszültség, ami olykor rosszul sült el. Az ember 99,9%-ban csak állt, és csodálta őt, 0,1%-ban pedig előfordult valami furcsa rendellenesség, de lehetett tudni, hogy ez a csomag része.”

Brawn elárulta, hogy már Schumacher F1-es bemutatkozása előtt tudta, milyen nagy tehetséggel állnak szemben,

ezért egyáltalán nem lepte meg, hogy Spában a német újonc bravúros eredményeket ért el az edzéseken. A 61 éves szakember szerint Schumachert mégsem a „nyilvánvaló természetes tehetsége”, hanem a fegyelmezett fizikai felkészülés emelte ki az ellenfelei közül.

„Nagyon gyorsan új mércéket állított fel a Forma-1 számára” – vélte Brawn, aki a Benettonnál, a Ferrarinál és a Mercedesnél is a német oldalán dolgozott. „Hajthatatlan volt. Addig nem hagyta el a pályát, amíg biztosan nem tudta, hogy ő mindent megpróbált. Néhány versenyzőnél össze kell tenni a kezünket, hogy ilyen szintű elkötelezettséget kapjunk, de Michaelnél ez rögtön adott volt.”

Schumacher később kibékült Coultharddal Forrás: AFP/Olivier Hoslet

Schumacher emberi oldaláról menedzsere, a ritkán nyilatkozó Sabine Kehm anekdotázott. Kehm még újságíróként találkozott először későbbi megbízójával, és Schumacher lenyűgözte őt azzal, hogy egy ferraris teszten kénytelen volt megszakítani a vele készülő interjút néhány kör miatt, majd dolga végeztével visszatért, és képes volt folytatni a korábban megkezdett mondatát.

„Ez is az egyik titka annak, hogy az emberek, akik vele dolgoztak, miért szeretik őt olyan nagyon. Mindenkit megtisztelt.

– állította Kehm. „Amikor Michaelt felbosszantották, akkor sem kiabált. Beült a megbeszélésre, és nyugodtan rámutatott a problémákra.”

Kehm szerint azok, akik Schumacher sportolói morálját bírálják, „elfelejtik, hogy Michael többször harcolt a világbajnoki címért, mint bárki más. Sok versenyzőt láttam már, akik kritizálták őt, aztán amikor ők is a bajnokságért küzdöttek, ugyanolyan dolgokat csináltak, mint ő.”

Bár Schumacher és Brawn neve szinte összeforrt a közösen megnyert hét világbajnoki cím révén, a későbbi csapattulajdonos Jenson Buttonnal is nyerni tudott, és Lewis Hamilton főnöke is volt. Úgy véli azonban, hogy manapság nincs olyan hatású pilóta a mezőnyben, mint Schumacher volt.

„Egyikük sem formálja úgy az autóversenyzőkről kialakult képet, ahogy Michael tette. Feljebb emelte a lécet, és most mindenkinek azt kell elérnie. Átrendezte a Forma-1-es versenyzők közegét. Most nem látom, hogy bárki is ezt tenné.”

Ott próbált csalni, ahol csak tudott

„Általa lehetett előnybe kerülni, tökéletes csomagot alkotott" – nyilatkozta Schumacherről a háromszoros világbajnok Niki Lauda a BBC-nek. „Agresszív volt, és ott próbált csalni, ahol csak tudott, de nem kapták el. Ez számomra nem negatív, mert az autóversenyzőknek ezt kell tenni, különben nem tudnak nyerni."

Korábbi benettonos versenymérnöke, Pat Symonds szerint Schumacher „teljesen fair és morális ember, de hihetetlenül, nagybetűs értelemben versengő alkat. Szerintem a másodpercek tört része alatt meghozott döntései alkalmával az agyának minden jóakaró részét felülbírálta ez az óriási versenyszellem, mert egyébként nem ilyen karakter volt" – utalt Schumacher olykor botrányos manővereire.

„Mégis azt kell mondani, hogy szándékosan cselekedett, de ezeket nem gondolta át" – jelentette ki. „Nem hiszem, hogy igazságos lenne megtévedt zseninek nevezni őt. Így is korunk egyik legjobb sportembere. Elkövetett hibákat, ahogy mindenki más is, de így is zseniális."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!