Vágólapra másolva!
Amerikai médiacég lehet az F1 többségi tulajdonosa, az üzlet akár már heteken belül megindulhat, de várhatóan elhúzódik. Bernie Ecclestone mellé új vezetőt nevezhetnek ki.

Évek óta húzódik az F1 értékesítésének ügye, de elképzelhető, hogy ezúttal valóban változás indul el a világbajnokságot működtető cég, a Delta Topco tulajdonosi körével kapcsolatban. A céget jelenleg a 35%-os tulajdonrésszel bíró CVC Capital Partners irányítja, további 20% pedig az amerikai Waddell & Reed alapkezelő tulajdonában van. A Sky News úgy tudja, hogy a John Malone-hoz köthető Liberty Media Corporation lehet az új tulajdonos.

Az üzlet két lépcsőben jöhet létre, először egy kisebb csomag cserélhet gazdát, és a Nestlé valamint az F1 elnöki tisztjét is betöltő Peter Brabeck-Letmathe helyét a News Corporation korábbi ügyvezetője, Chase Carey veheti át Bernie Ecclestone mellett. A tudósítás szerint „nem tudni, hogy e struktúra meddig maradna érvényben”, vagyis Ecclestone meddig tarthatná meg az állását.

Új kezekbe kerülhet a sport Forrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Istitene

A második, pénzügyi tranzakciót és részvénycserét is felvonultató lépcső nagyobb arányú lenne, és várhatóan elhúzódik, mert az FIA, és további felügyelő testületek engedélyére is szükség van a végrehajtáshoz. Az üzlet révén az F1-et 8,5 milliárd dollárra értékelhetik fel, így nagyságrendileg kétszer annyit érne meg, mint a Star Wars franchise a Disney-nek. Amennyiben a megállapodás létrejön, az F1 beolvadhat a Liberty Media Corporationbe, és névváltás után

az új cég a New Yorki Értéktőzsdére mehet.

A helyzetet bonyolítja, hogy Malone másik üzleti érdekeltsége, a Liberty Global is érdeklődik egy külön ágon a felvásárlás iránt, ők a Discovery Communications partnereként hajtanák végre az üzletet. Korábban az Apple-t és a Paris Saint-Germain katari tulajdonosát is összefüggésbe hozták az F1-gyel, felmerült a WME-IMG menedzsment iroda tulajdonosa, a Silver Lake, és a Wall Street Journal szerint a Sky csoport is az F1 lehetséges vevői között volt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!