Verstappen elismeri, kockázatos volt Rosberg megkerülése

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Nico Rosberg, Mercedes AMG Petronas, Brit Nagydíj
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 10: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing Red Bull-TAG Heuer RB12 TAG Heuer leads Nico Rosberg of Germany driving the (6) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 WO7 Mercedes PU106C Hybrid turbo on track during the Formula One Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 10, 2016 in Northampton, England. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // P-20160710-00946 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Christian Horner versenyzője, Max Verstappen látványos előzését méltatta, és szerinte Nico Rosberg büntetést érdemelne egy egyébként rossz szabály miatt. Daniel Ricciardo unta a versenyt.

Nagy csatát hozott a Brit Nagydíj a 2. helyen leintett Nico Rosberg és Max Verstappen között. A Red Bull tinédzsere látványos előzéssel körbe autózta ellenfelét a száradó pályán, azonban szárazon már nem tudott elég gyors lenni ahhoz, hogy maga mögött tartsa a Mercedest. Néhány körrel a leintés előtt újabb csavar történt, amikor Rosbergnek váltóhibája támadt, és mérnöke rádión segítette ki.

Rosberg eljutott a célig a 2. helyen, de a sportfelügyelők vizsgálni kezdték, hogy szabályos üzeneteket kapott-e, Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azonban a Sky Sportsnak kijelentette, ha rajta múlna, Rosberg büntetést kapna a történtek miatt.

Verstappen sokáig tartotta maga mögött Rosberget - további képek a galériában! Forrás: 2016 Getty Images/Mark Thompson

„A sportfelügyelők dolga, hogy ezt eldöntsék, szerintem azt a kérdést fogják feltenni, hogy mi történt volna, ha nem utasítják a teendőkkel kapcsolatban” – mondta. „Nagyon lassan haladt el mellettünk, és az iránymutatás megoldást jelentett, bármi is volt a gondja a motor üzemmódjával és a sebességváltó állásával. A ma érvényes szabályok szerint ez nem helyes, de a sportfelügyelők majd eldöntik.”

Horner „abszolút hulladéknak” nevezte a szabályt, és szerinte engedni kellene, hogy segíthessenek a versenyzőknek, de „ezt most nem lehet, és ezekhez a szabályokhoz kell tartanunk magunkat. Nálunk is volt egy csomó üzenet, amit örömmel osztottunk volna meg a versenyzőinkkel, de nem tehettük.” Kijelentette, ha a Mercedes előnyhöz jutott a rádióüzenet révén, akkor a sportfelügyelők meszeljék el őket. „Az embernek a szabályok szerint kell játszania.”

Ricciardo unatkozott

Miközben Max Verstappen olykor még Lewis Hamiltont is üldözőbe vette, Daniel Ricciardo a táv jelentős részét az 5. helyen töltötte, de visszaelőzte Sergio Pérezt, és a 4. helyen ért célba. Sok örömét nem lelte a futamban, amit unalmas tartott a maga szemszögéből.

„Kissé balszerencsések voltunk a virtuális safety carral, és lemaradtam az élmezőny mögött. Utána a saját versenyemet kellett futnom. Pérez egy ideig előttem volt, és csak reménykedhettem, hogy valami történik az élen, miután megelőztem” – mondta. „Sajnos nem sok esemény történt a versenyen, tényleg rosszkor jött a virtuális safety car, több, mint 10 másodpercet vesztettem ezzel.”

Ebből csapattársa, Verstappen semmit sem érzékelt, és nagy lendülettel tört minél előrébb a dobogón. Bár volt egy veszélyes kicsúszása, a bukótérben is padlógázzal haladt tovább, és mindent kihozott autójából, ami ma benne volt. Rosberg körbeautózásával, számos leggyorsabb körével, és az utolsó pillanatig kitartó védekezésével mindent megtett annak érdekében, hogy ismét ő lehessen a verseny legjobbja. Horner szerint Verstappen versenyének fénypontja Rosberg megkerülése volt.

A Red Bull megcélozhatja a Mercedes mögötti 2. helyet a konstruktőri világbajnokságban - katt a galériához! Forrás: 2016 Getty Images/Mark Thompson

„Remek volt a tempóm, ezért hajtani kezdtem, amint felszáradt a pálya. Eleinte nagy volt a vízfüggöny, különösen az 1-es szektorban volt nehéz látni. Miután megelőztem Nicót, úgy éreztem, közelítek Lewishoz, de aztán kiállt slick gumikért, mi pedig talán egy körrel később tettük ezt, mint kellett volna” – mondta Verstappen, majd hozzátette, később Rosberg Mercedese már túl gyors volt.

„Mókás volt a megmozdulásom a Beckettsben. Védte a belső ívet, ezért azt gondoltam, megpróbálom kívülről” – mondta Rosberg megelőzéséről. „Kockázatos manőver volt, de az autónak jó volt a tapadása, és bukótér is akadt, ha nem jött volna össze. Végül is, csak 8 másodperc hátrányom volt, ezért nagyon jó hír, mert azt jelenti, hogy kezdünk előrébb lépni.

Verstappen és Ricciardo eredményének és a Ferrari gyenge teljesítményének köszönhetően a konstruktőri világbajnokságban 9 pontra olvadt a Scuderia előnye, így a Red Bullnak minden esélye megvan, hogy a szezon második felében akár a 2. helyet is megszerezzék.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!