Vágólapra másolva!
Az FIA sokak szerint túlzásba vitte a korlátozást, amely már a pilóták biztonságát is fenyegeti, de a szövetség enyhítés helyett szigorítással válaszolt a panaszokra: ezentúl büntethetik is a szabályokat megszegő csapatokat.

Az elmúlt hetekben sokat vitáztak a Forma-1-ben idény érvényben lévő rádiótilalomról, amely jelentősen kevesebb teret hagy a csapatok és a versenyzők közötti kommunikációra, mint korábban. A korlátozás az idén már többször is problémát okozott: Bakuban Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen került hátrányba amiatt, hogy mérnöki segítség nélkül nem találták a helyes motorbeállításokat, Spielbergben pedig Sergio Pérez és Nico Rosberg nem értesülhetett arról, hogy a fékjeik nagyon rossz állapotban vannak. A mexikói falnak is ütközött fékhiba miatt, a német problémája pedig hozzájárult a Lewis Hamiltonnal történt ütközéséhez.

A jelenleg érvényben lévő szabályokat sokan támadták, és főleg biztonsági okokra hivatkozva követelték az enyhítését. Az osztrák futam után a Mercedes főnöke, Toto Wolff is úgy nyilatkozott, hogy az FIA talán túl messzire meg a korlátozással. A szövetség azonban enyhítés helyett Silverstone-ban még keményebben lépett fel, és

közölték a csapatokkal, hogy a szabályok megszegéséért ezúttal büntetéseket is kaphatnak.

A versenyzők ezentúl sem kaphatnak több segítséget a mérnökeiktől Forrás: AFP

A versenyirányítás eddig csak szóban figyelmeztette a kihágást elkövető istállókat, mostantól viszont azonnal a sportfelügyelők vizsgálják majd a gyanús eseteket. A lehetséges szankciók közé tartozik az áthajtásos büntetés, valamint a verseny alatt és után kiosztott időbüntetések.

Az engedélyezett rádióüzenetek listája a jövőben is változatlan marad.

A Williams technikai igazgatója, Pat Symonds már pénteken arról beszélt a Sky Sportsnak, hogy „véget értek a mézeshetek", az FIA többé nem nézi el a kihágásokat. A McLaren versenyigazgatója, Eric Boullier is elismerte, a csapatok hiába szólaltak fel az enyhítésért.

„A csapatok és az FIA között párbeszéd zajlott az elmúlt napokban, mert szerettünk volna nagyobb szabadságot kapni, vagy legalább tisztázni a szabályokat. Az FIA azonban egyértelműen kijelentette, hogy nem változtatnak az előírásokon" – mondta a francia.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!