Vágólapra másolva!
Néhány csapat még azzal van elfoglalva, hogy mikor álljanak át teljesen a 2017-es autó fejlesztésére, de a Ferrari már a 2018-as szezonra is elkezdett készülni. Elsőként próbálják ki az új gumikat.

Lassan elérünk a 2016-os szezon feléhez, de a Ferrari még nem tudott futamot nyerni, ennek ellenére nem hajlandók feladni az idei küzdelmet. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem foglalkoznánk már a következő évvel, sőt: Maurizio Arrivabene azt is elárulta, hogy még távolabbra néznek.

„Mindig is azt mondtam, hogy az itteni csapat az idei évvel foglalkozik, mert elég nagy a különbség” – mondta az Osztrák Nagydíj utáni sajtóbeszélgetésen. „Biztos vagyok benne, hogy harcolhatunk még. Közben egy másféle munkamódszert is alkalmazunk. Van egy csapatunk, amely az idei autóra összpontosít, egy kisebb már a jövő évin dolgozik, sőt van egy harmadik is, amely már 2018-cal, főleg a motorral foglalkozik.”

Még a szezon fele hátra van, de már a jövőre is készülni kell Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Arrivabene az F+1 Blog kérdésére Spielbergben elismerte, hogy nagyon szeretne nyerni, de próbál higgadt maradni. Erre szüksége is lesz, mert a motorzsetonjaik fogytán vannak, és a Mercedes továbbra is legyőzhetetlennek tűnik, főleg azután, hogy Sebastian Vettel 9 futam alatt már 3. alkalommal esett ki, és zárta pont nélkül a hétvégét.

A Ferrari 2017-es előkészületeit jelzi, hogy a Motorsport.com értesülése szerint ők lesznek az elsők, akik kipróbálhatják a Pirelli jövő évre szánt, szélesebb abroncsait. Úgy tudni, 2016. augusztus 2-án, Fioranóban tesztelik az új gumik prototípusát egy módosított tavalyi autóval, de a megállapodás szerint a szárnyak méretei nem lehetnek azonosak a jövő évben használandókkal.

Ezt az autót építik át a tesztre Forrás: AFP

Az SF15-T nyomtávja azonban szélesebb lesz, és a leszorítóerőt is megnövelik a 2017-től életbe lépő szabályok szimulálása érdekében. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki fogja vezetni az autót, de Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen valószínűleg szabadságon lesz. A lap szerint a teszt utáni héten várhatóan a Red Bull is pályára lép Mugellóban, és a Mercedes szintén ezt tervezi, de egyelőre nem ismert, hogy hol és mikor.

A Mercedes azt is bejelentette, hogy a Brit Nagydíj utáni kétnapos tesztre a jelenlegi versenyautójuk mellett egy 2014-es autót is elvisznek, amelynek volánja mögött Pascal Wehrlein gumiteszteket végez majd a Pirelli számára. A W05 Hybridre az idei abroncsokkal megfelelő méretű gumikat szerelnek fel, amelyek keveréke azonban már a jövő évre tervezettek közül kerül ki.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!