Verstappennek pont kapóra jött a Safety Car

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Lewis Hamilton, Mercedes AMG Petronas, Osztrák Nagydíj, pezsgőlocsolás, Chandon
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 03: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing celebrates on the podium with Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP after finishing second in the Formula One Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 3, 2016 in Spielberg, Austria. (Photo by Dan Istitene/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // P-20160703-01656 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Pályafutása második dobogós helyét ünnepelheti, ráadásul a Red Bull hazai pályán korábban a pódium közelébe sem került. Ricciardo azt kívánja, bárcsak ő is a legjobb 3 között végzett volna.

Bár az időmérőn nem szerepeltek jól, a Red Bull versenyzői óvatosan optimisták voltak az Osztrák Nagydíj előtt, mert szuperlágy gumikon rajtolhattak, és remélték, hogy így lehet esélyük az ultralágy gumikat választó élmezőny ellen. Ez végül bölcs húzásnak bizonyult, hiszen Max Verstappen csak egyszer, a 15. körben állt ki új gumikért, ekkor lágyakat kapott, és 56 kört tett meg velük.

Így fordulhatott elő, hogy a futam elején sikerült bevágnia a szintén egyszer cserélő Kimi Räikkönen elé, aki később is csak utolérni tudta ellenfelét, de megelőzni már nem maradt ideje. Verstappen rövid ideig a versenyt is vezette, de a két kiállásos taktikára váltó Mercedeseket nem tudta sokáig feltartani. Az utolsó körben viszont őt is meglepte, hogy Nico Rosberget maga mögé tudta utasítani.

Verstappen F1-es pályafutása során másodszor locsolhatott pezsgőt a dobogón Forrás: 2016 Getty Images/Dan Istitene

„Az autó és a gumik is jól működtek, a rajtnál sikerült megelőzni néhány autót, majd élvezetes csaták részese voltam. Utána a saját versenyemet futottam, Kimi tempósan felzárkózott, de sikerült a végéig magam mögött tartani. A 3. helyre számítottam, de a 2. lettem, ez meglepett, de nagyon örülök, hogy találtam még egy pozíciót az utolsó körben” – nyilatkozta Verstappen, akinek ez volt pályafutása második F1-es dobogója, és az első, amit a Red Bull hazai pályán, Ausztriában ért el.

Nem tagadta, hogy „a Safety Car mindenképpen segített minket, így a legtöbbet hozhattuk ki a kerékcseréből”, és rámutatott, hogy a táv végén nem követhetett el hibát, ami azért is nehéz volt, mert a lekörözések közben visszahűltek az abroncsai. Arra számít, hogy a jövő hétvégén, Silverstone-ban még ennél is versenyképesebbek lehetnek. Csapattársa, Daniel Ricciardo is örül, hogy rögtön folytatódik a szezon, mert neki nem jött ki a lépés a Red Bull Ringen.

Vettel kiesése is a Red Bull malmára hajtotta a vizet Forrás: 2016 Getty Images/Dan Istitene

„Nem számítottunk arra, hogy Ausztriában felállhatunk a dobogóra, most persze azt gondolom, hogy bárcsak én is ott lehetnék Maxszal, de az én versenyem kicsit elkeserítő volt” – mondta Ricciardo, aki nem tudott javítani a rajthelyén, és az 5. lett. „Az elején (Sebastian Vettel) megelőzött a 8-as kanyarban. Ez nem normális, és eléggé bosszantott is, utána pedig, amikor minden lenyugodott, egyszerűen nem voltunk elég gyorsak.”

Ricciardo szerint hiába próbálta erőltetni a gumikat, gyorsulás helyett csak egyre lassabb lett, ennek az okát már hétfőn ki szeretné deríteni a csapat angliai bázisán.

A Red Bullnak szerencsét hozott a népviselet Forrás: 2016 Getty Images/Mark Thompson

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke elárulta, hogy a vasárnapra megérkező hűvösebb időjárás tette lehetővé az egykiállásos taktika megvalósítását, és kiemelte, hogy a versenyzők hihetetlenül fegyelmezetten haladtak ennek elérése érdekében.

„Amikor Räikkönen megelőzte Danielt, nem volt vesztenivalónk, és kihívtuk ultralágy gumikért. Közben mindkét Mercedes is kiállt a bokszba, így Max az élre került, és megtette a tőle telhetőt, de az autó képtelen volt reagálni olyan gumikkal, amelyek már majdnem a vászonig lekoptak. Így is célba ért, és hasznot húzott a Mercedesek közti incidensből, és nagyszerű 2. helyet szerzett, ami az első a hazai versenyünkön.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!