Vágólapra másolva!
A Sauber és a Force India levélben fordult Bernie Ecclestone-hoz és az FIA-hoz, a Hondának pedig nem tetszik, hogy szabályokkal akarnak további ügyfeleket rájuk erőltetni.

A Red Bull tavalyi vesszőfutása után az FIA szabálytervezettel próbálja elérni, hogy egyik istálló se maradjon erőforrás nélkül az F1-ben, és további könnyítéseket akarnak kikényszeríteni, amelyek a független istállók túlélését segítenék. A Honda nem üdvözli az elképzeléseket, de F1-es programjuk vezetője, Juszuke Haszegawa szerint megvárják, amíg az FIA ratifikálja a tervezetet.

„Elfogadjuk, hogy több csapatot kell ellátnunk, hozzá kell járulnunk az F1-es közösség működéséhez, hiszen a Ferrari és a Mercedes jelenleg négy csapatnak szállít, mi pedig csak egynek. Az FIA nem kötelezhet minket, hogy válasszunk egy csapatot, ez a szabályok szempontjából szerintem nem helyes. A teljesítményünk nem elég jó ahhoz, hogy más ügyfeleink is legyenek. Várjuk meg, mi történik június 1-jén” – idézte őt az Autosport.

Az idén még csak McLaren-Honda van, de jövőre egy másik csapat is megkaphatja a japánok erőforrását Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Haszegawa szerint a motorszállítási kötelezettség „nem automatikus”, és az FIA csak ajánlást tesz, hogy a gyártó bizonyos csapatokkal tárgyalásba kezdjen.

– jelentette ki a japán szakember, aki elárulta, hogy jövőre elvben készek lesznek egy további csapatot ellátni erőforrásokkal.

Közben a másik oldalt képviselő Sauber és Force India sem elégedett.

„Küldtünk egy levelet az FIA-nak és a kereskedelmi jogok tulajdonosának, amelyben kifejtettük az álláspontunkat” – nyilatkozta Bob Fernley, a silverstone-i istálló csapatfőnök-helyettese a Motorsport.com-nak. „Nem cáfolom, hogy ezt megtettük, de kommentárt nem kívánok hozzáfűzni.”

Fernley azt is elárulta, hogy a Sauberrel közösen tavaly beadott panaszuk még mindig az Európai Bizottságnál vesztegel, miután a testület kénytelen volt átszervezni a sportügyekkel kapcsolatos panaszok kezelését. Ezért továbbra is várakozniuk kell, hogy megindulhasson a felvetéseiket érintő vizsgálat. A brit szakember szerint Bernie Ecclestone „professzionálisan” viszonyul a helyzethez, és tiszteletben tartja a két panaszkodó csapat álláspontját.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!