Verstappen az évszázad tehetsége, és még jobb lesz

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Spanyol Nagydíj
MONTMELO, SPAIN - MAY 15: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing with his pit board after winning his first F1 race during the Spanish Formula One Grand Prix at Circuit de Catalunya on May 15, 2016 in Montmelo, Spain. (Photo by Clive Mason/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // P-20160515-01009 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Niki Lauda megemelte a sapkáját a holland tehetség előtt, Damon Hill pedig megkövette Verstappent, miután a holland minden idők legfiatalabb F1-es futamgyőztese lett. Christian Horner szerint Verstappen sikerének titka, hogy végig nyugodt tudott maradni.

Ámulatba ejtette az F1-es közvéleményt Max Verstappen győzelme a múlt vasárnapi Spanyol Nagydíjon. A holland pilótát szűk két héttel ezelőtt léptették elő a Red Bullhoz, és némi szerencsével ugyan, de érett versenyzéssel, 18 éves korára rácáfolva is nyerni tudott. „Szerintem az eddigi teljesítményének legfontosabb oldala a nyugodtsága volt” – mondta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. „Még vezetés közben is rengeteg tartaléka maradt.”

„Amikor 5 körrel a leintés előtt a gumik élettartamának vége miatt feszültek voltunk, és Kimi (Räikkönen) ott loholt a nyakában ennek az összes velejárójával együtt, nagyon nyugodtan megkért minket a rádión, ’legyetek szívesek szólni Charlie (Whitingnak), hogy gyorsan mutassák a kék zászlókat’” – mondta Horner. „A Red Bull számára is szenzációs, hogy Dietrich Mateschitz itt volt, és a 2014-es spái futam óta először látott nagy eredményt a csapattól.”

Verstappen jött, látott, győzött Spanyolországban Forrás: 2016 Getty Images/Clive Mason

Verstappen első F1-es tesztjei idején, 2014-ben még annyira fiatal volt, hogy sokan ellenezték a bemutatkozását, köztük az 1996-os világbajnok, Damon Hill is. Erre emlékeztették is a Twitteren: „Valóban? Ez hülyeség volt” – ismerte el a brit expilóta, aki 33 esztendős volt, amikor az első teljes F1-es szezonját teljesítette. Lelkesen nyilatkozott a korábbi háromszoros világbajnok Niki Lauda is a holland tinédzser szereplését látva.

– idézte a DPA a Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli elnökét. „Most az évszázad tehetségét láthatjuk” – jelentette ki a gyakran kritikus, szókimondó osztrák, és honfitársa, Helmut Marko is egyetértett vele. „Nem volt könnyű mindenkit meggyőzni arról, hogy adjuk neki az autót” – nyilatkozta az Auto Bildnek. „Hihetetlen, hogy mit vitt véghez” – tette hozzá az ORF-nek. „Lenyűgözően tartotta a helyét, miközben Räikkönen hajszolta.”

Kvjat sorsa végleg eldőlhetett

Miközben Verstappen tündökölt a Red Bull színeiben, a Toro Rossóhoz száműzött Danyiil Kvjatnak nehezebb dolga volt az új autó megismerése terén, és bár

begyűjtött egy pontot, sőt a csapat történetének első leggyorsabb körét is megszerezte,

kikapott a hazai pályán versenyző Carlos Sainztól. A Tass hírügynökség kérdésére Kvjat azt mondta, „soha sem tudjuk meg”, hogy változott volna-e a megítélése, ha Verstappen helyett ő nyeri meg a Spanyol Nagydíjat.

Kvjat is kitett magáért a Toro Rossóval, de Verstappen sikere elhomályosította őt Forrás: 2016 Getty Images/Mark Thompson

„Tisztában vagyok képességeimmel, tudom, hogy képes vagyok versenyeket és bajnokságokat nyerni. Úgy tűnik, az utam kissé nehezebb lesz, türelmesnek kell lennem” – vélte az orosz pilóta, korábbi csapatfőnöke viszont nem ilyen optimista.

– mondta Horner. „Hosszútávú szerződése van, és a Toro Rossónál további tapasztalatokat szerezhet anélkül, hogy nagy nyomás nehezedne rá.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!