Vágólapra másolva!
Miközben mindenki más gyorsult, ő a barcelonai időmérőn lassabb volt, mint a szombat délelőtti szabadedzésen. Nem érti, miért, de nem adja fel.

A Ferrari látványosan alulteljesített a Spanyol Nagydíj időmérő edzésén: míg a hétvége korábbi részében úgy tűnt, megszorongathatják a Mercedest, végül több mint egy teljes másodperccel lemaradtak tőlük, sőt mind a két Red Bull is megelőzte őket. A Q1-ben kieső Felipe Massát és Felipe Nasrt leszámítva

Sebastian Vettel volt az egyetlen a mezőnyben, aki nem javított a szombat délelőtti szabadedzésen elért időeredményéhez képest

– eközben a pole-t elhódító Lewis Hamilton és a 3. rajtkocka tulajdonosa, Daniel Ricciardo 1,2 másodperccel gyorsult.

Vettel, aki csapattársa, Kimi Räikkönen mögött csak a 6. helyet tudta megszerezni, azt mondta, nem a Red Bull tempóján, hanem a sajátjukon lepődtek meg, s bár az aszfalt 10-15 fokkal melegebb volt, mint délelőtt, a pályaviszonyok megváltozása nem adott kielégítő magyarázatot a formaromlásra.

Vettel nem értette, a Ferrari délután miért lassult le Forrás: DPPI media/Florent Gooden

„Szerintem az autónk holnap gyorsabb lesz. Fogalmam sincs, mi történt ma délután" – mondta. „Az egész csapat csalódott, mert nem szállítottuk a lehetséges eredményeket. Utána kell járnunk, és meg kell értenünk, miért. A történteken már nem tudunk változtatni."

„Barcelona nagyon érzékeny a levegő és az aszfalt hőmérsékletének változásaira is" – tette hozzá.

Vettel úgy érzi, a versenyen ugyanakkor még nincs minden veszve a Ferrari számára. „Ott lesz a rajt, a futam pedig hosszú" – mutatott rá. „Az első kanyar nyilván fontos, de aztán jön még az egész verseny. Meglátjuk, mit tehetünk. Holnap új nap lesz. Tudjuk, hogy az autónk jó, csak bele kell találnunk vele a helyes kerékvágásba."

A pálya utolsó szektorában még Fernando Alonso is gyorsabb volt a Ferrariknál a McLarennel.

Vettel szerint „a tapadás általános hiányára" utal, hogy nem egy adott kanyarban, hanem a pálya teljes hosszában időt vesztettek a többiekhez képest, de úgy véli, a tempójuk erősebb a Red Bullénál, csak nem volt jó napjuk.

Nincs extra nyomás

A héten a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne azt sugallta a nyilatkozataiban, hogy ezen a hétvégén már győzelmet vár az istállótól, sőt a csapatfőnök, Maurizio Arrivabene leváltásáról is pletykálni kezdtek. Vettel azonban azt állította, nincs rajtuk extra nyomás emiatt.

Személyesen is beszélünk vele, nem a lapokból értesülünk a véleményéről, úgyhogy ami megjelenik róla, nem befolyásol minket" – jelentette ki Marchionnéról. „Holnap is beugrik hozzánk, és nyilván szorítani fog nekünk. Igen, ő az elnökünk, de egyben Ferrari-szurkoló is, úgyhogy szeretné, ha jól szerepelnénk. Természetesen ambiciózus céljai vannak, erre azonban egyikünket sem kell emlékeztetni."

Kimi Räikkönen az idén már másodszor előzte meg a csapattársát az időmérőn, de ő is csak az 5. rajtkockáig jutott, és nem tudta, miért lassultak le délután a riválisokhoz viszonyítva.

Ettől az autóm jobbnak érződött, mégsem volt egyszerű úgy összehoznunk a köröket, ahogy szerettük volna, nem viselkedett az elvárásainknak megfelelően" – ismerte el. „Tegnap jónak tűnt, ma pedig gyorsabb voltam, de a szélirány elfordult kissé, ez pár helyen megnehezítette a dolgunkat."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!