Elfelejteni Senna temetését

Forma-1, Ayrton Senna temetése
Racing drivers, ex-drivers and friends carry coffin of three-time Brazilian champion Ayrton Senna during funeral at Morumbi cemetery, in Săo Paulo, southeastern Brazil, May 4, 1994. On the left, Emerson Fittipaldi, Christian Fittipaldi, JJ Letho and Wilson Fittipaldi. On the right, Gerard Berger, Rubens Barrichelo, Allan Prost and, farther to the back, Derek Warwick - Photo: Wilson Pedrosa/Agęncia Estado/AE
Vágólapra másolva!
A korábbi F1-es pilóta, Rubens Barrichello elárulta, amnéziában szenvedett Ayrton Senna temetésének idején, ezért semmire sem emlékszik abból, ahogy a legendát utolsó útjára kísérte.

1994. május 1-je és Ayrton Senna elvesztése az imolai fekete hétvége legsúlyosabb csapása volt. Előtte a futam rajtjánál súlyos baleset történt, szombaton az osztrák Roland Ratzenberger hunyt el egy ütközés következtében, pénteken pedig az akkor még fiatal, feltörekvő versenyző, Rubens Barrichello szenvedett agyrázkódással járó balesetet.

Honfitársát elsőként Senna látogatta meg, egy hét múlva viszont már Barrichello is egyike volt azoknak, akik Emerson Fittipaldi és Gerhard Berger mögött, Alain Prost oldalán utolsó útjára kísérték a háromszoros világbajnokot.

Barrichello jobbra, Gerhard Berger mögött állt Forrás: Agęncia Estado/Copyright © Agęncia Estado. Todos os direitos reservados./Wilson Pedrosa

„Nem emlékszem az imolai balesetemre” – árulta el Barrichello a Fox Sportsnak. „Le akartam tenni a névjegyemet, azt gondoltam, hogy képes lehetek erre, és megpróbáltam, de az autóm fizikailag nem tette lehetővé azt, amit én megvalósíthatónak tartottam, és óriásit ütköztem” – magyarázta.

„Visszatértem Sao Paulóba, ekkor Ayrton Senna már meghalt. Az Isten jó volt hozzám, mert bizonyos fokú amnéziám volt, és egy hónapig sok dolgot elfelejtettem.

Senna elvesztése sokkolta a világ közvéleményét, és az F1-es futamok biztonsági reformját idézte elő. Azóta egy pilóta, Jules Bianchi hunyt el egy versenyhétvégén elszenvedett sérülések következményeként, és továbbra is folyamatosak a biztonság javítását megcélzó törekvések.

Barrichello 2013 végéig az F1-es mezőny tagja maradt Forrás: Williams

Senna balesete után többen - köztük a sport történetének legsikeresebb versenyzője, Michael Schumacher is – elgondolkodtak azon, hogy folytassák-e pályafutásukat.

„Arra emlékszem, hogy én is feltettem magamnak a kérdést, hogy most mi tévő legyek? Vajon megrémülök-e attól, hogy be kell ülnöm az autóba?” – mondta a brazil pilóta, aki összesen 322 F1-es futamon vett részt, ezzel ő a csúcstartó. „Aztán

Istennek hála, megjavítottam a saját legjobb eredményemet. Ekkor határoztam el, hogy folytatni akarom.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!