Vágólapra másolva!
A WTCC fiatal magyar versenyzője úgy érzi, a gumiválasztása segítette hozzá a pontszerzéshez. Nagyon óvatosan vezetett, de így is olyan eredményt ért el, amilyet csak jövőre mert volna remélni.

Michelisz Norbert számára rendkívül balszerencsésen alakult a túraautó-világbajnokság (WTCC) első hungaroringi futama, motorhiba miatt el sem tudott rajtolni. A szép számmal jelenlévő magyar szurkolókat azonban némileg kárpótolta, hogy a másik magyar, a Zengő Motorsport színeiben versenyző Ficza Ferenc az utolsó helyről indulva 9. lett az esős futamon, és ezzel 2 pontot szerzett.

A mindössze 19 éves Ficza elmondta, hasonló eredményre "maximum jövőre" számított volna, mivel a Zengővel nehezen indult az idénye, az eddigi egyetlen WTCC versenyén kiesett. Úgy gondolja, a hungaroringi pontszerzés kulcsa a megfelelő gumiválasztás volt a vizes pályán.

"Hihetetlen érzés. Próbáltam nagyon-nagyon óvatos lenni végig, mert már a felvezető körökben lehetett érezni, hogy hihetetlenül csúszós az új aszfalt, ha esik az eső" - magyarázta a verseny után. "A többieket sikerült utolérnem, aztán meg is előztem őket – valószínűleg náluk a gumiválasztás volt a probléma. Én négy esőgumin rajtoltam."

Ficza a gumikkal küszködő Mullert is megelőzte Forrás: Farkas Péter - Origo

Az egyre jobban eleredő esőben Ficza szerint rendkívül nehéz volt a pályán tartani az autót az újraaszfaltozott Hungaroringen, egyes szakaszokon "olyan volt, mintha jégen mentem volna." Szerinte azért is voltak a szokásosnál kisebbek az autók közötti különbségek, mert a csúszós aszfalton mindenkinek nagyon óvatosan kellett vezetnie. "Persze így is látszódott, hogy amikor (Yvan) Muller kijött a bokszból négy esőgumival, úgy elment mellettem, mintha álltam volna" - mondta.

Királyokat hagyott maga mögött

Ficza többek között a gyári Citroën és Honda versenyzőit is megelőzte, köztük olyan világbajnokat, mint Muller, José María López és Robert Huff. Elismerte, hogy ez óriási élmény volt számára. "Úgy gondolom, mindenki számára hihetetlen érzés hírességeket, világbajnokokat, igazi királyokat megelőzni - mert ők a gyorsasági autósportnak tényleg királyai. Egyrészt hihetetlen volt, másrészt fura volt látni őket ennyire szenvedni" - nyilatkozta Ficza, aki a második versenyen újra az óvatos versenyzésre szeretne koncentrálni. "Próbálom a saját alsó határaimat feszegetni, semmiképpen sem a felsőket."

Ficza hozzátette, nagyon örül neki, hogy most már őt is egyre többen felismerik. "Sose felejtem el, amikor az ETCC-ben versenyeztem Szlovákiában, és kiültem a B-középbe a szurkolóim közé, sokan nem is ismertek meg, pedig fél órával korábban ott mentem el előttük az autómmal" - mesélte a fiatal tehetség.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!