Vágólapra másolva!
Kicsit tragédiaként élte meg, hogy a csapattársai gyorsabbak voltak nála, de még bízik benne, hogy vasárnap felállhat a dobogóra. A Hondát a versenyeken valószínűleg jobban hátráltatja majd a 70 kg ballaszt, de az eső kiegyenlítheti a küzdelmet.

Michelisz Norbert a 6. helyen végzett a túraautó-világbajnokság (WTCC) hungaroringi hétvégéjének időmérő edzésén, ami saját bevallása szerint is a vártnál némileg gyengébb eredmény. A szabadedzések után ugyanis úgy érezte, bejuthat az öt autó részvételével zajló Q3-ba, ami a gyári Honda másik két versenyzőjének, Robert Huffnak és Tiago Monteirónak sikerült is. Michelisz az időmérő után elismerte, csalódott az eredmény miatt, de szerinte így is lehet esélye a jó eredményre, az első futamon - ahol a fordított rajtrács miatt az 5. pozícióból indulhat -

a dobogós helyezést célozza meg.

"Őszintén szólva még mindig nem tudom, mi történt az időmérőn" - nyilatkozta a magyar versenyző, aki számára "kicsit tragédia", hogy Huff és Monteiro mögött végzett. "Nagyon magabiztos voltam, biztos voltam benne, hogy tempóból a csapattársak előtt tudok lenni, de bármennyire próbálkoztam, nem jött össze. Még nem láttam a telemetriát. Azt tudom, hogy autóbeállításban olyan különbség, amely indokolt volna előnyt vagy hátrányt a köridő terén, nem volt, úgyhogy ez ma valószínűleg rajtam múlt.

Michelisz csalódott, amiért nem ő lett a legjobb hondás - katt a galériához! Forrás: Farkas Péter - Origo

Az első két futamon még csak a címvédő Citroëneknek kellett 80 kilogrammnyi extra ballasztot cipelniük, de a Hungaroringen már a bajnokságot vezető Hondák is kaptak 70 kg-ot. Az időmérőn azonban ez még nem látszott meg a teljesítményükön, ami Michelisz és Huff szerint is bizonyítja, hogy folyamatosan javul az autójuk. Michelisz szerint a Honda ahhoz is elég jó volt, hogy beférjen az első rajtsorba, ezért "rossz érzés, hogy a Civickel nem én harcolhattam érte."

Örülne az esőnek

Michelisz vasárnap egy jó rajtban is bízik, egyelőre úgy tűnik, sikerült túljutnia a korábbi nehézségeken. "Nagyon örülök, hogy a rajttal kapcsolatos problémáimat sikerült megoldani, ma minden egyes rajtom szinte tökéletes volt" - mondta. "A MAC3-ban is látszott, hogy legalább olyan jól rajtoltam, mint a csapattársaim. Kis szerencsével, de a nyitófutamon szerintem elérhető lesz egy dobogó."

Itt a WSR, csak nem úgy

Szombaton nemcsak időmérőt, hanem három futamot is rendeztek a Hungaroringen. A WTCC betétfutamaként jelenlévő Forma 3-as Európa-bajnokság már két versenyen is túl van. A fordulatos első futamot az észt újonc, Ralf Aron nyerte meg, miután sikerült megelőznie a pole pozícióból induló George Russelt, aki később ki is esett. A második versenyen a német Maximilain Günther állhatott fel a dobogó tetejére, idei második győzelmével a pontversenyben is átvette a vezetést. A WSR utódjában, a Formula V8 3.5 szériában a volt GP2-es versenyző, Johnny Cecotto Jr. bizonyult a legjobbnak, aki egy Safety Car-fázis utáni újraindítás után előzte meg az addig vezető Tom Dillmannt. A francia végül 2. lett, és az újonc Louis Déletraz is dobogóra állhatott. Vasárnap mindkét szériában rendeznek még egy-egy versenyt.

Vasárnap az előrejelzések szerint hűvösebb idő és eső várható, amit Michelisz nem is bánna. "Senki nem ismeri az új pályát, de én azt vettem észre, hogy az autónk a franciaországi esőben nagyon jól működött, úgyhogy ha most kívánhatnék valamit,

- árulta el.

A Hondák a plusz 70 kg ellenére jól szerepeltek az időmérőn - katt a galériához! Forrás: Farkas Péter - Origo

A pole pozíciót a világbajnoki címvédő José María López szerezte meg, aki elsőként a csapatának köszönte meg a sikert, kiemelve, hogy még mindig az övé a leggyorsabb autó a mezőnyben. "Az új aszfalt miatt teljesen mások voltak a körülmények, mint tavaly, ezért nem tudhattuk, mire számíthatunk, és pontosan hogyan állítsuk be az autónkat" - mondta. "Úgy érkeztem meg az időmérőre, hogy nem tudtam, mire vagyok képes, de az új gumikon magabiztos voltam, és igyekeztem elkerülni a hibákat. Nagyon jól működött az autóm."

A második hely Tom Coronelé lett egy a ROAL Motorsport Chevrolet Cruze-ával, és ezt az eredményt ő is nehezen akarta elhinni.

- mondta az időmérő utáni sajtótájékoztatón. "Az edzéseken azért már láttuk, hogy jók lehetünk, és Magyarországon valamiért mindig jól teljesítek. Szerintem a versenyen nem lesz ilyen erős a tempóm, de meglátjuk - egy remek rajttal akár magam mögött is tarthatom a többieket."

Huff is jobbra számított

A Honda versenyzői közül Huff teljesített a legjobban, a főfutamon a 3. helyről indulhat. A brit a Honda fejlődését dicsérte, bár elismerte, a Q3-ban kicsit jobb köridőt várt. "Az autóm fantasztikus volt, akárhányszor a pályára hajtottunk, egyre gyorsabbak lettünk" - mondta. "A Q2-ben az enyém volt a legjobb köridő, ilyenkor az ember bízik benne, hogy a Q3-ban is meg tudja ismételni ezt az eredményt. Semmit nem változtattunk az autómon, de amikor megérkeztem az első két kanyarba, úgy éreztem, mintha egy másik autóban ültem volna. Ebben a két kanyarban vesztettem időt, José viszont elképesztő kört futott."

Michelisz örülne a vasárnapi esőnek - katt a galériához! Forrás: Farkas Péter - Origo

Az újraaszfaltozott

Hungaroringet egyébként mindegyik versenyző dicsérte,

Huff szerint figyelemre méltó teljesítmény, hogy ekkora mértékű felújítást időben be tudtak fejezni, és a hétvége során minden problémamentesen zajlott. Michelisz szerint az új pálya "tükörsima" lett, de a 3-as kanyarban maradt egy kis bukkanó. "Az ott volt tavaly is. Örülök neki, hogy valami megmaradt az egyenetlenségekből, mert az ember így kicsit tud nosztalgiázni!" - viccelődött.

Vasárnap tehát két versenyt rendeznek a Hungaroringen, a nyitófutam rajtja 14.15-kor, a főfutamé 17.15-kor lesz.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!