Vágólapra másolva!
A Force India orosz fejlesztőpilótája, Nyikita Mazepin nem indulhat az első Forma-3-as versenyen, miután többször is megütötte egyik ellenfelét, Callum Ilottot a második szabadedzés után.

Szokatlan incidenssel indult a hétvége a Hungaroringen: a túraautó-világbajnokság (WTCC) betétfutamaként jelenlévő Forma-3-as Európa-bajnokság pénteki második szabadedzése után két versenyző vitája verekedésbe torkollott, amiért az egyiküket eltiltották az első versenyről.

Az F1-es Force India fejlesztőpilótájaként is dolgozó Nyikita Mazepin az edzés után feldúltan sietett oda egyik vetélytársához, Calum Ilotthoz, aki szerinte feltartotta őt az egyik gyors körén. Az orosz egy szóváltást követően többször is megütötte Ilottot, akinek feldagadt az álla, valamint az arcán és a nyakán is láthatóak voltak az ütések nyomai.

Az FIA sportfelügyelői sportszerűtlen viselkedés miatt az első versenyről eltiltották Mazepint, de a másik két futamon indulhat. Az Ilottot foglalkoztató Van Amersfoort Racing csapatfőnöke, Frits van Amersfoort azonban "nevetségesnek" nevezte a szerinte túl enyhe büntetést.

Mazepin nem indulhat az első hungaroringi versenyen Forrás: AFP

"Callumot kétszer is megütötték az arcán. Az első ütést talán lehetne az érzelmekre fogni, de miután szétválasztották őket, újra megtámadta" - mondta a csapatfőnök. "Callumnak monoklija lett, és bedagadt az álla, tehát nemcsak megtámadták, hanem sérüléseket is szenvedett."

Van Amersfoort hozzátette, a döntés miatt "mélységesen csalódott" az FIA-ban. Mazepin csapatfőnöke, a Hitech GP élén álló Oliver Oakes szerint az orosz nagyon sajnálja, hogy elragadták az indulatai. "Nyikita reakciója természetesen túlzás volt, de szerintem a pillanat hevében mindketten mondtak olyanokat, amit nem gondoltak komolyan" - magyarázta. "Nem tudom, mi hangzott el köztük, de Nyikita reakciója nyilvánvalóan elfogadhatatlan volt. Tanulni fog a büntetésből."

Mazepin egyébként már eddig is a bajnokság utolsó helyén állt, miután az első hétvégén csak egy pontot szerzett a három futam során. Ilott jobban kezdte az idényt, ő a 4. a pontversenyben.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!