Nyáron tesztelheti először a 2017-es gumikat a Pirelli

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, bokszutca
MELBOURNE (AUSTRALIA) - 19/03/2016 © FOTO STUDIO COLOMBO PER PIRELLI MEDIA (© COPYRIGHT FREE)
Vágólapra másolva!
Nehéz feladat előtt állnak, és két szakaszban kívánnak felkészülni az új szabályokhoz. A várhatóan július-augusztus környékén kezdődő második fázishoz, a 2017-es előírások modellezéséhez öt csapattól kapnak tesztautót.

Az előző évekhez képest idén több fejtörés vár a Pirellire a következő évi gumik kifejlesztéséhez, ugyanis 2017-től minden bizonnyal jelentősen megváltoznak a Forma-1-es autók, s nem mellesleg néhány másodperccel gyorsabbak is lesznek a módosított technikai előírások következtében.

Bár a pontos műszaki paraméterek a csapatok közti huzavona miatt még nem ismertek, a Pirelli kész forgatókönyvet állított össze a felkészülésre. "Természetesen vállaljuk a kihívást. Fontos változások jönnek az aerodinamikában és az autók méreteiben, valamint a gumik viselkedésében is" - közölte Paul Hembery sportigazgató Sanghajban.

és ezáltal kevésbé érzékenyek a hőfáradást fokozó körülményekre."

Két körben történik majd a kísérletezés a gyakorlatban: először régi autókkal, a jelenlegi gumiméretek mellett vizsgálják az új keverékeket, majd az új szabályoknak megfelelően módosított 2015-ös modellekre szerelik fel őket. Hembery elmondta, hogy a pontos ütemterv még nem készült el, de nagyjából

július-augusztus fordulója környékén veheti kezdetét a második fázis.

Jövőre változni fognak a gumik méretei is Forrás: © FOTO STUDIO COLOMBO PER PIRELLI MEDIA (© COPYRIGHT FREE)/© Foto Studio Colombo

A Motorsport.com ugyanakkor emlékeztetett, hogy július végén pont nagyüzem zajlik az egymást követő Magyar és Német Nagydíjakkal, melyeket a nyári szünet és leállás követ, azaz kérdéses, hogy ekkor hogyan férne be egy teszt a menetrendbe.

Az Autosport úgy tudja, a Ferrari, a Mercedes és a Red Bull ajánlott fel autót a 2017-es előírások modellezéséhez, és még két csapat a Force India-McLaren-Williams hármasból. Hembery elmondta, hogy mind az öt felajánlott autóra számítanak a tesztelésben.

A Pirelli még nem írta alá a hivatalos megállapodást a gumiszállításra a 2017-19 közti időszakban, de erre hamarosan tényleg sor kerülhet. "Minden összeállt, a jövő héten véglegesítünk" - közölte Hembery.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!