Alonso is hoz pénzt, az ő csapatait mégsem bírálják

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren, Baku, Azerbajdzsán
McLaren Honda's Spanish driver Fernando Alonso waves in downtown Baku on March 8, 2016, as he visits the circuit ahead of a Formula One Grand Prix to be held in the city for the first time, from June 17 to 19, 2016. Alonso is the first Formula One driver to visit the city and study the latest addition to the sport's calendar. The tour, 100 days before the arrival of the Grand Prix on Baku's streets, allowed Alonso to observe the progress made for the Baku City Circuit to be operational ahead of the race. / AFP / TOFIK BABAYEV
Vágólapra másolva!
Claire Williams szerint a közvélemény kettős mércét alkalmaz az F1-es pilótákkal kapcsolatban, és csak bizonyos versenyzőket bélyegeznek meg azzal, hogy pénzzel váltják meg a helyüket a sportban.

A héten hozta nyilvánosságra pénzügyi eredményeit a Williams istálló, és beszámoltak arról, hogy hosszú évek jelentős veszteségei után stabilizálódni látszik anyagi helyzetük. Az Autosport megvizsgálta a javulás okait, ezek között az elsősorban autó- és repülőgépipari beszállítóként működő Williams Advanced Engineering teljesítményének javulása áll, de rámutattak, hogy fontos szerepet játszott egy sokat bírált 2011-es döntés meghozása is.

A Williams ekkor küldte el a csapattól tehetségüket, Nico Hülkenberget, hogy a PDVSA óriási szponzorációs csomagjával érkező Pastor Maldonadót ültessék a helyére. A venezuelai pilóta meglepetésre 2012-ben futamot is nyerni tudott, de végül ráunt a csapat sikertelenségére, és 2014-2015-ben a Lotus színeiben versenyzett, az olajcég pedig jelentős összegű bánatpénzt fizetett a grove-i istállónak.

Alonso a szezonkezdet előtt Bakuba látogatott Forrás: AFP/Tofik Babayev

Claire Williams csapatfőnök-helyettes megvédte az akkori döntést, és gyakorlatilag azt mondta, hogy a pilótaválasztás kapcsán a cél szentesítette az eszközt.

„A független státuszunkból adódóan mindig is az lesz a legfontosabb számunkra, hogy a két autónk minden hétvégén a lehető legelőrébb végezzen” – idézte az Autosport, majd a pilóták megítélésével kapcsolatban kijelentette: „Nem hiszem, hogy a helyzet fekete-fehér lenne.”

„Jövőre rengeteg lehetőség nyílik mindenki számára, és a csapatoknak rengeteg szempontot figyelembe kell venniük. Mi baj lenne azzal, ha egy olyan versenyzőt választunk, aki tehetséges és pénze is van? (Fernando)

Mindenkit csak az a tény érdekel, hogy Alonsóról van szó. Az F1-es pilóták évek óta vonzanak pénzt az F1-be, de csak bizonyos versenyzőket kritizálnak ezért.”

Maldonado győzelme nagy meglepetést keltett, pont Alonso előtt ért célba a 2012-es Spanyol Nagydíjon Forrás: Williams

Kétszeres világbajnokként Alonso az elmúlt 15 év egyik legsikeresebb versenyzője, manapság pedig a mezőny egyik legdrágább tagja, miközben a korábban a Williams által is foglalkoztatott Maldonadót a Renault azonnal lapátra tette, amint a venezuelai pilóta pénzügyi forrásai kiapadtak.

Claire Williams nem tett különbséget a fizetős versenyzők, és a pénzt hozó versenyzők között.

Mivel az F1 igen költséges, a sport történetének szerves részét képezik azok a pilóták, akik pénzügyi forrásaiknak köszönhetően jutottak be az F1-be. A világbajnokság meghatározó alakjait viszont a csapatok a képességeik miatt választják ki, így sportsikereik révén az istállók bevételeit önállóan is képesek növelni. Az pedig ennek következménye, hogy a jó eredmények könnyebben vonzzák a szponzorokat is.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!