Vágólapra másolva!
A panamai ügyvédi irodától kiszivárgott listán több cég is összefüggésbe hozható az F1-es pilótával, illetve korábbi világbajnok édesapjával.

Művészek, közéleti személyiségek és politikusok mellett sportolók is érintettek a múlt hétvégén kirobbant offshore-botrányban. A Mossack Fonseca ügyvédi irodától kiszivárgott listán olyan cégnevek találhatók, amelyeken keresztül kikerülhető az országok többségében érvényben lévő adófizetési kötelezettség. Az ARD tudósítása szerint több olyan cég is szerepel a listán, amelyek Nico Rosberghez és édesapjához, Keke Rosberghez köthetők.

A szerkesztőség rábukkant, hogy a Mercedes csapat szerződést kötött a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Ambitious Group Limited nevű vállalattal "versenyzői szolgáltatások” nyújtásáról, és a megállapodást Nico Rosberg írta alá. Az Ambitious Groupot a Mossack Fonseca kezeli, címükre több száz egyéb céget is bejegyeztek, amelyek szintén az ügyvédi irodához tartoznak.

Rosberg fizetése is az adóparadicsomban köt ki Forrás: AFP

Az Ambitious Group tulajdonosa papíron a Magnus Nominees Limited és a Fidelis Nominee Limited, de ezek csupán a valódi gazdák leplezése érdekében léteznek. Az utóbbi ugyanakkor kapcsolatba hozható a Euro Promotions Inc-vel, amelyen keresztül Keke Rosberg, Nico édesapja 1997-ben értékesített egy ibizai ingatlant. Az Ambitious Group faxszáma az angliai Coutts Bankhez vezet, de ők

nem nyilatkoztak sem a cégről, sem Nico Rosbergről.

Akárcsak a Daimler AG, a Mercedes F1-es csapatának többségi tulajdonosa, amely átutalja a pénzt a számlára. A vállalat szóvivője csak annyit mondott, hogy az Ambitious Group nem tartozik az ő érdekeltségi körükbe. Az ARD felvetette, hogy egy offshore céggel kötött szerződés ellentétes lehet az autógyártó átláthatóságot előíró szabályzatával, de a szóvivő kijelentette:

Rosberg és stábja elzárkózott a nyilatkozattételtől, pedig több szerkesztőség, köztük a rangos Süddeutsche Zeitung is interjúlehetőséget kért tőle a menedzserén keresztül.

Keke Rosberg (középen) ingatlanüzletet bonyolított kétes hátterű cég nevében Forrás: Williams

Rosberg ügyvédje a pilóta magánszférájára hivatkozva utasította el a megkereséseket, és elmondta, hogy ügyfele nem követett el szabálysértést, ezért nincs mit megmagyarázni sem. Az ARD is rámutatott, hogy a papírokban

nincs bizonyíték arra, hogy Rosberg vagy a Daimler vétett volna a törvények ellen,

mivel offshore céget fenntartani önmagában nem törvényellenes.A történetben külön pikáns, hogy Rosberg eleve életvitelszerűen egy adóparadicsomban, Monacóban él.

Az egyébként nem példátlan, hogy a magánéletét kitartóan védő német versenyző nem kommentálja a vele kapcsolatos, de szorosan nem a sporthoz kötődő híreket. A Bild nemrég arról számolt be, hogy kimentett a tengerből egy fuldokló kisfiút Monacóban, s bár a csapata megerősítette az értesülést, őt magát hiába kérdezték, nem akart beszélni róla.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!