Vágólapra másolva!
A Scuderia új vezető teljesítménymérnökéhez, Jock Clearhez a négyszeres világbajnok híre már évekkel ezelőtt eljutott, és most igazoltnak látja a megítélését.

Kevesen ismerik annyira az F1 elmúlt két évtizedének élmezőnyét, mint a Ferrari új vezető teljesítménymérnöke, Jock Clear, aki a múlt hétvégén teljesítette első versenyhétvégéjét a Scuderia színeiben. Clear korábban három világbajnokkal, Jacques Villeneuve-vel, Michael Schumacherrel és Lewis Hamiltonnal is együtt dolgozott, most pedig Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel autójának üzemeltetéséért felel. Elárulta, Vettelről már korábban is soka hallott, és személyesen sem csalódott benne.

„Eddig is tudtam róla ezt-azt” – mondta Clear Vettelről. „Michaellel dolgoztam néhány évvel ezelőtt, és ő már akkor is a barátja volt. Emlékszem, hogy nagyon elismerően beszélt róla. Izgatottan vártam ezt a lehetőséget, ahogy Kimivel kapcsolatban is, és Seb tényleg teljesen olyan, mint amilyenre számítottam” – árulta el a brit szakember.

Vettel tavaly háromszor győzött a Ferrarival, egy korábbi pilótájuk sem szerzett több dobogós helyet az első közös szezon során Forrás: DPPI media/Florent Gooden

Clear kijelentette, hogy Vettel „a legjobbat hozza ki a Ferrariból” és „húzza előre a csapatot.” A munkatársak motiválása, és a vezéralakká válás két olyan szempont, melynek kapcsán gyakran párhuzamot vonnak Schumacher és Vettel között, különösen, mert mindkettejük feladata az (volt), hogy ismét győzelemre vezessék az olaszok autóitl. Clear szerint Vettel képes betölteni a szerepét.

amikor a garázsban, az autóban, a gyárban vagy a szimulátorban dolgozik” – mondta Clear. „Jól tudja, hogyan tudja előre mozdítani a munkát, hogyan kommunikáljon, és melyek azok a kritikus szempontok egy F1-es versenyző számára, amelyek előrébb vihetnek egy korszerű F1-es csapatot.”

Vettel (balra) feladata, hogy megszakítsa a Mercedes F1-es hegemóniáját Forrás: DPPI media/Florent Gooden

A brit szakember rámutatott, hogy az F1 csapatmunka, de a versenyzők „felelőssége óriási a motiválás és az útmutatás terén, és tudom, hogy Seb felismerte ezt. Látható, hogy

ez különbözteti meg igazán a világbajnokokat a többi sráctól a bokszutcában. Tudják, hogyan működnek a dolgok, és ezzel Seb teljesen tisztában van, sőt még sok mással is.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!