Sorsdöntő év vár Verstappenre és Sainzra

Forma-1, Carlos Sainz, Scuderia Toro Rosso, Barcelona teszt
MONTMELO, SPAIN - MARCH 02: Carlos Sainz of Spain and Scuderia Toro Rosso drives during day two of F1 winter testing at Circuit de Catalunya on March 2, 2016 in Montmelo, Spain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // P-20160302-00508 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Max Verstappen és Carlos Sainz is a Red Bullnál szeretné folytatni, de a holland azt is eltűrné, ha még egy évet a faenzai istállónál kellene töltenie. Sainz tudja, hogy az útja vagy felfelé, vagy lefelé vezet - középút nincs.

Az F1 történetének legalacsonyabb átlagéletkorú újonc csapatát rakta össze tavaly a Toro Rosso Max Verstappen és Carlos Sainz részvételével. A kezdeti bírálatokra rácáfolva sikeres párossá kezdték összekovácsolni az autóversenyző-csemetéket. A rivaldafénybe a 18 esztendős holland került, s bár Sainz munkáját is sokan dicsérték, a spanyol tisztában van azzal, hogy ez önmagában nem elég.

– szögezte le a Revista Elite című sportlapnak. „Felfogtam, hogy amikor az ember a Toro Rossóhoz kerül, általában két-három éve van” – utalt a Red Bull gyakorlatára, amellyel Sebastian Vettelt, Daniel Ricciardót és Danyiil Kvjatot is az nagy csapatukhoz vezették, ellentétben például Sebastien Buemival vagy Jean-Eric Vergne-nyel, akiknek véget is ért az F1-es pályafutásuk a Toro Rossónál.

Sainzot tavaly kevesebbet lehetett látni, de szerinte elégedettek voltak vele a csapatnál Forrás: 2016 Getty Images/Mark Thompson

Sainz a növekvő nyomás ellenére továbbra is támadni fog, de odafigyel majd akkor is, ha csak célba kell juttatnia az autóját. Tavaly Verstappen a pontverseny 12. helyét szerezte meg 49 ponttal és két 4. hellyel, míg Sainz a 15. lett az összetettben, de futamon csak a 7. helyig jutott. Ennek ellenére úgy véli, nincs sok különbség közte és Verstappen között, csupán

a holland akcióit többet mutatták a kamerák,

de szerinte a telemetria adatai alapján a csapat tisztában van az ő értékeivel is.

Verstappen mégis teljesen más hozzáállással kezeli ugyanezt a helyzetet: „Lehetséges, de nem ez a célom” – felelte a Motorsport.com kérdésére, hogy 2017-ben is a Toro Rosso versenyzője lesz-e.

Verstappen ugyanarra az ülésre hajt, mint Sainz Forrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

„Előre akarok lépni. Nagyszerű dolog itt lenni, nagyon élvezem, ez egy remek család, de

és fel akarok érni a csúcsok csúcsára” – mondta a fiatalember, aki csak 2014-ben ült először formulaautó volánja mögé.

„A jövőm nagyon jól fest, a következő év is” – tette hozzá. „Csak élvezni fogom a szezont, próbálok sok tapasztalatot gyűjteni, aztán meglátjuk, jövőre mi jön össze.”