Az FIA nem akar korrupciós botrányba keveredni

Forma-1, Jean Todt, FIA, Nemzetközi Automobil Szövetség, Red Bull Ring, Osztrák Nagydíj 2014
SPIELBERG,AUSTRIA,21.JUN.14 - FORMULA 1 - Grand Prix of Austria, Red Bull Ring, qualifying. Image shows president Jean Todt (FIA). Photo: GEPA pictures/ Andreas Pranter - For editorial use only. Image is free of charge.
Vágólapra másolva!
Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke ezért független auditorokat kért fel, hogy világítsák át a szervezetüket. A FIFA és az IAAF kétes ügyei késztették erre.

A FIFA és az IAAF kétes ügyei körül kibontakozó botrányok hatására a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt úgy döntött, hogy önkéntesen, független auditorokat kér fel a szervezet működésének átvilágítására. Todt arra nem tért ki, hogy az FIA-t várhatóan az Európai Bizottság is megvizsgálja, ha a Sauber és a Force India panaszának teret engedve eljárást indítanak az F1 véleményes ügymenete miatt.

„Sajnos néhány sport világszervezet problémákkal kénytelen szembe nézni, és mi csak sajnálhatjuk őket” – nyilatkozta Todt az Autosportnak. „Nyugodt vagyok a struktúránkkal és a működésünkkel kapcsolatban, és büszkén tekintek a munkában résztvevő emberekre. Ha viszont a kiválóságra törekszünk, mindig lehet jobban dolgozni. Felkértem egy auditálással foglalkozó vállalatot, hogy vizsgálja meg a szervezetünket, és ha építő javaslataik vannak, örömmel beépítem azokat.”

Jean Todt szerint az FIA-nak nincs mit takargatnia Forrás: GEPA Pictures/Andreas Pranter

Az FIA helyzete annyiban eltér egy hagyományos sportszervezetétől, hogy nem csupán a különböző autósportok lebonyolítását és szankcionálását felügyeli, hanem a tágabb értelemben vett autóstársadalmat is globális szinten képviseli. Todtot gyakran bírálják is azért, mert bár korábban rali navigátorként versenyzett, majd a Peugeot Le Mans-i, és a Ferrari F1-es csapatfőnöke volt, manapság ideje döntő részét közúti közlekedésbiztonsági projektekre fordítja.

Ennek ellenére a szövetség bevételei elsősorban a sportokból származnak. 2009-es kinevezése óta Todt próbálta magát, és az FIA-t is távol tartani az F1 és egyéb kategóriák operatív ügyeitől, de meglepetést okozott, amikor kiderült, hogy az FIA 1%-os tulajdonrészt szerzett az F1-et működtető konzorciumban, ami az összeférhetetlenség miatt várhatóan az Európai Bizottság figyelmét is felkelti majd. Todt viszont úgy véli, nincs mit takargatniuk, ezért is kezdeményezte a külső vizsgálatot.

A Force India és a Sauber szerint az F1 nem jogszerűen működik, de az FIA nem tart az EU esetleges vizsgálódásától Forrás: Sahara Force India/Photo4/James Moy Photography

„Úgy éreztük, szükség van arra, hogy egy szakértő auditorok áttekintsék a helyzetünket, és feltérképezzék a működésünket” – magyarázta Todt, aki nemrég az ENSZ-ben is megbízást kapott. „A szakértelmüknek köszönhetően talán tesznek nekünk néhány javaslatot, és ezeket örömmel el fogom fogadni. Nagyon átlátható a szervezetünk, és örömmel várom, hogy további lépéseket tehessünk. Ezen dolgozom, mióta hat évvel ezelőtt megválasztottak.”

Az auditorok munkájával kapcsolatban Todt hozzátette: „Már együttműködnek velünk, és a következő hetekben számítunk tőlük visszajelzésekre, de semmilyen forradalmi eredményt nem várok. Az összes elszámolásunkat beküldtük már könyvvizsgálatra, és ezeket már hitelesítették is. Ez elsősorban ügyviteli kérdés, és ennek javítása érdekében már az alapszabályunkat is módosítottuk az elmúlt hat év során, de a fejlődés mindig folyamatos.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!