Vágólapra másolva!
A Ferrari elnöke szerint fontos, hogy a sport 85 éves nagyura jó kezekben hagyja az F1-et. Arra is törekedni kell, hogy a jövőben kiszámíthatatlanabbak legyenek a versenyek.

Bernie Ecclestone tavaly októberben ünnepelte a 85. születésnapját, de továbbra sem tervezi, hogy lemond a Forma-1-ben betöltött kulcsfontosságú szerepéről. Állítása szerint az F1 potenciális új tulajdonosai is azt szeretnék, hogy ő maradjon a sport vezére, és az 5,3 százalékos tulajdonrészéhez is ragaszkodik. A Ferrari elnöke, Sergio Marchionne szerint azonban ideje lenne, hogy Ecclestone kidolgozzon egy tervet arra az időre, amikor már nem tudja ellátni a feladatait.

„Ecclestone is tudja, hogy nem lesz itt örökké, és ez talán a FOM jövőjét is befolyásolhatja" – nyilatkozta. „Bernie-re vár a kihívás, hogy megszervezze ezt. Egy olyan rendszert kell kidolgoznia, amelyben talán átszervezi az egyes felelősségi körökhöz tartozó feladatokat. Fontos, hogy az FIA-val és a FOM-mal együtt egyfajta folytonosságot biztosítsunk az F1-ben."

Ecclestone hatalma 85 évesen is nagy az F1-ben Forrás: AFP

Marchionne szerint Ecclestone utódjainak nem lesz könnyű dolguk, ezért még a következő években meg kell erősíteni a sportot. „Teljes mértékben ki kell használnunk Bernie képességeit, hogy a lehető legjobb módon fejlesszük az F1-et. Higgyék el, ez könnyű" – mondta. „Bernie-nek erős a jelleme, de nagyon kedves fickó, és hihetetlenül erős. Nem tudom, én mihez fogok majd kezdeni az ő korában, de hihetetlen, hogy ő mire volt képes az elmúlt 10 évben, és még mindig itt van."

Túl kiszámítható az F1

Marchionne úgy véli, Ecclestone-nak már most el kellene kezdenie egy olyan terv kidolgozását, amelynek segítségével a jövőben a fiatalok körében is népszerűbbé tehetik az F1-et. „Bernie-nek kellene kijelölnie azt az utat, amelyen az F1 elindulhat a jövő felé" – mondta. „Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy vajon a fiatalabb generációk számára elég vonzó-e a termékünk. Ebben a sportban óriási lehetőségek vannak, csak ki kell hoznunk belőle."

A Ferrari elnöke szerint elsősorban olyan változásokat kell bevezetni, amelyek izgalmasabb bajnokságokat eredményeznek. „Szórakoztatóbbá kell tennünk az F1-et, mert ha minden ilyen kiszámítható, egy idő után unalmassá válik" – vélte. „Meg kell próbálnunk kiszámíthatatlanná tenni a versenyeket, hogy ne lehessen előre megjósolni az eredményeket."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!