Vágólapra másolva!
A csapatok a szezonzáró utáni kedden, 12 órán át próbálgathatják a Pirelli abroncsait, köztük a lila jelzésű ultralágy keveréket. Tapasztalt pilótákat várnak, de nem tiltják ki az újoncokat sem.

Rekordhosszú, 12 órás tesztet rendez a Pirelli az F1-es szezonzáró helyszínén, Abu-Dzabiban a verseny utáni kedden, december 1-jén. A tesztnap során kizárólag a gumik megismerésével lehet foglalkozni, a csapatok nem vizsgálhatnak meg új alkatrészeket, és nap közben módosítani sem lehet majd az autókon. A nemrég kínai kézbe került olasz gyártó javasolta a csapatoknak, hogy a versenyzőiket vagy tesztpilótáikat delegálják a tesztre, de újoncok számára is engedélyezett a részvétel.

A gyártó és a csapatok hónapok óta vitában állnak azzal kapcsolatban, hogy ki vállalja a költségeket. Erre a Pirelli egymaga képtelen, és a csapatok sem szívesen költenek rá, ezért a részvétel önkéntes lesz, de a szokásoknak megfelelően istállónként egy autóra korlátozott. A Manor máris jelezte, hogy nem kíván élni a lehetőséggel, és az idén már megtartott korábbi tesztekhez hasonlóan ezen sem fog részt venni.

A Pirelli beveti az új, lila jelzésű ultralágy gumit is, amit a csapatok a 2016-os szezontól használhatnak. A színválasztás összhangban van az időmérő monitorokon használt jelöléssel, ahol a lila a legjobb időt jelöli. Ezzel jövőre háromra növekszik a hétvégente választható gumikeverékek száma a jelenlegi kettőről.

A 2016-os szezon lesz az utolsó év a Pirelli kifutó szerződéséből, amit nemrég informálisan már meghosszabbítottak, így 2019-ig ők lesznek az F1 hivatalos gumiszállítói, csak várhatóan más feltételekkel. A gyártó folyamatosan tesztlehetőségeket követel, mert kiszolgáltatva érzik magukat amiatt, hogy a jogtulajdonos igényeit figyelembe véve gyorsan elhasználódó abroncsokat készítenek, ezeket azonban a versenyzők folyamatosan kritizálják.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!