Vágólapra másolva!
A finn pilóta és a Williams is optimista maradt a hirtelen történt ütközés ellenére is, és sikeres hétvégére számítanak Mexikóban. Felipe Massa szerint szombaton még rengeteget kell tanulniuk.

A Williams pilótái sem mentesültek a csúszós pályával való küzdelem alól, ráadásul Valtteri Bottas két balesetet is elszenvedett a pénteki második szabadedzés során Mexikóban. A finn pilóta először nagy sebességgel elvesztette uralmát autója fölött, majd orral a betonfalnak csapódott, de összetört Williamsét vissza tudta kormányozni a szerelőihez. Később túl gyorsan próbált behajtani a bokszutcába, és elütött egy bóját.

„Nagyon hirtelen történt” – mondta a Sky Sportsnak a falnak ütközésről. „Rájöttünk, hogy a hátsó szárny megakadt a fékezés során. Változtattunk a szárnyálláson, és ezután tökéletesnek bizonyult” – magyarázta a finn pilóta, aki azt is elárulta, hogy a probléma a DRS-nél keresendő. „Igen, még akkor is úgy viselkedett, mintha nyitva lenne, amikor már zárva volt.” Erre a versenyzők általában nincsenek felkészülve.

Bottas megúszta a nagy bukást Forrás: Williams F1

A grove-i istállót nem rázta meg a baleset, olyannyira, hogy Rob Smedley, az istálló vezető versenymérnöke szóra sem méltatta a történteket. „Az első benyomásunk nagyon jó a pályáról, remek a vonalvezetése” – jelentette ki Smedley. „Ahogy ez a pilóták nyilatkozataiból is látható, a tapadás igen gyenge volt ma, még a lágyabb gumikkal is igen csúszott, de ez bizonyára javulni fog a hétvége során” – vélte a brit mérnök.

„A lágyabb és keményebb abroncsok viselkedése is változni fog, ahogy a köztük lévő különbség és a kopásuk mértéke is. Egyelőre egész jól kezdtünk, minden feladatunkkal végeztünk alacsony és magas üzemanyagszinttel is, most már csak mindent össze kell rakni az időmérőre. Bottas hozzátette, hogy az éjszaka során rá kell jönniük, hogyan működhetnek hatékonyabban a gumik, de ő is úgy értékelte, hogy a Williams sikeres hétvége előtt állt.

Kissé kevésbé bizonyult optimistának a mindkét edzést a 10. helyen záró Felipe Massa, aki saját elmondása szerint még soha sem vezetett olyan csúszós pályán, mint a mexikói, és nagyon nehézként jellemezte a pénteki napot. „Rengeteg teendőnk van holnap, hogy megértsük az autót, a pályát, a balanszt, sőt még az időjárást is, hiszen ez fontos lehet a hétvége további részére nézve” – adott helyzetértékelést a brazil pilóta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!