Vágólapra másolva!
Rémálomba illő eredménnyel zárult az idei USA Nagydíj az austini pálya üzemeltetői számára. Súlyosbító tényező, hogy a hétvégén már a szomszédos Mexikóban lép pályára az F1 mezőnye.

Az év egyik legjobb versenyét és Lewis Hamilton harmadik világbajnoki címét hozta a viharos időjárás-sújtotta USA Nagydíj, de hiába nyilatkoztak sokan elismerően a pályán látottak alapján, a helyszínen szinte elviselhetetlen vihar és az olykor a veszélyes villámlás elriasztotta a közönség nagy részét. „Kemény hétvége volt” – ismerte el a Circuit of the Americas elnöke, Bobby Epstein.

A texasi pálya 2012-ben került be először az F1-es versenynaptárba, a rendezvény a négyéves történetének legalacsonyabb nézőszámát érte el, köszönhetően annak, hogy sokan otthon maradtak a körülmények miatt, ráadásul a harmadik szabadedzést szombaton zárt kapuk előtt kellett megtartani. Epstein kijelentette, „anyagilag pusztító” hétvégét zártak, és milliókat vesztettek a helyszínen jegyet váltó nézők távolmaradása miatt.

Ítéletidő volt Austinban, egészen vasárnap délutánig Forrás: AFP/Mark Ralston

Bár az F1 mezőnye szombaton igyekezett mókázással szórakoztatni a közönséget – néhány kivétellel - a vasárnapra halasztott időmérő alatt, sőt a bokszutcát is megnyitották az elázott rajongók számára, Epstein attól tart, hogy az F1 ismét rossz pontot szerzett a közönségnél az Egyesült Államokban. „A rajongók olyan rossz élményeket szereztek, hogy nem térnek majd vissza. Ezt is elszenvedhetjük, bár remélem, hogy meg tudjuk győzni őket, és meggondolják magukat.”

Ez viszont nem ígérkezik könnyűnek, hiszen a texasi futam közönségét eddig is jelentős részben a mexikói közönség tette ki. Sokan kíváncsiak Sergio Pérezre, de ők az idén már hazai pályán is szurkolhatnak kedvencüknek, hiszen a hétvégén Mexikóvárosban folytatódik a szezon. „A mexikói verseny ártott nekünk” – közölte az elégedetlen Epstein.

Egyre rosszabb a helyzet

Austinban az F1 távozása után sem javult számottevően az időjárás, magyar idő szerint pénteken éjjel egyre elkeserítőbb képek érkeztek a Twitteren a Circuit of the Americast sújtó esőzések hatásáról. Nem csillapodik a vihar, így már az épületekben is kár keletkezik, ami további aggodalomra ad okot a pálya fenntartói számára.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!