Vágólapra másolva!
Mansell szerint Schumacher rekordjait kell célba vennie, Vettel viszont úgy véli, a hétszeres bajnok jelentőségét nem csak az eredményeivel lehet mérni.

Az USA Nagydíjon Lewis Hamilton a futamgyőzelmek után a bajnoki címek terén is utolérte gyermekkori hősét, a háromszoros világbajnok Ayrton Sennát. A futamot követően kijelentette, hogy egyelőre nem tűz ki új célokat maga elé, korábbi csapattársa, Fernando Alonso, valamint honfitársa, az 1992-es vb-győztes Nigel Mansell viszont úgy véli, a Mercedes pilótája további szép sikerek elé néz. Alonso szerint Hamilton máris a sporttörténelem legnagyobb versenyzőinek egyike.

„Három bajnoki címet nyert, ahogy Niki (Lauda) és Ayrton (Senna) is, úgyhogy Lewist sem értékelhetjük más szinten, mint őket. Ő a sportág egyik legjobbja, és szerintem ennek még nincs vége. Mindannyian tiszteljük őt” – nyilatkozta a spanyol, aki Hamilton csapattársa volt a McLarennél annak bemutatkozó évében, 2007-ben. Akkor elmérgesedett kapcsolatuknak Alonso távozása vetett véget, és csak később sikerült rendezniük a viszonyukat.

Alonso és Mansell egyetért abban, hogy Hamilton további győzelmeket fog aratni Forrás: Daimler

Alonso rámutatott arra is, hogy Hamiltonnak korábban „hullámzott a teljesítménye, de vele kapcsolatban az a nagyon jó, hogy akkor is nyert versenyeket, amikor nem az övé volt a legjobb autó. Bajnokságot talán nem, néhány futamot azonban így is behúzott, és küzdött a bajnoki címekért, amit nem mindenki mondhat el magáról” – foglalta össze a McLaren-Honda pilótája, akit Hamilton is többször méltatott az elmúlt hónapok során.

Alonso szerint nehéz megmondani, Hamilton hány bajnokságot nyerhet még meg. „Láthattuk, hogy már a második évében megszerezte a győzelmet, ha viszont nem ment volna át a Mercedeshez, talán csak egy címmel vonult volna vissza. Most akár hatot is nyerhet, ha a következő évek során senki sem tudja megverni őket, úgyhogy ezt nehéz előre felmérni, de egy versenyző megítélése nemcsak a világbajnoki címek számán, hanem sokkal több tényezőn múlik.”

Vegye célba Schumachert

Még Alonsónál is nagyvonalúbban nyilatkozott Hamiltonnal kapcsolatban Nigel Mansell. Az 1992-es bajnok „érinthetetlennek” nevezte honfitársát, és a BBC Radio 5 Live-nak kijelentette: „Lewis a 2016-os és a 2017-es szezon elsőszámú esélyese.” Mansell szerint Hamilton győzelme „még nagyobb és jobb dolgok kezdete. Azt mondanám neki, hogy koncentráljon Michael Schumacher rekordjára. Nincs ok, amiért ne tudna újabb győzelmeket aratni.”

Mansell hozzátette, hogy „Schumacheré volt a legmegbízhatóbb autó az F1 történetében, ő már ennek köszönhetően megnyert három bajnokságot.” Sebastian Vettel az USA Nagydíj utáni sajtótájékoztatón viszont úgy vélte, már az is nagy szó, hogy Hamilton és ő összesen nyertek annyit, mint Schumacher egymaga. Hamilton rögtön rá is kontrázott: „Mindent meg fogok tenni, hogy megakadályozzam, hogy te is nyerj hetet, ne aggódj!”

Manapság Hamilton és Vettel jár a legközelebb Schumacher rekordjaihoz Forrás: AFP/Clive Mason

„Amióta csatlakoztam a Ferrarihoz, és tudom, hogy mit tett a csapattal, és hogyan formálta olyan sikeressé, még jobban tisztelem őt” – mondta Vettel a példaképéről. „Nem is akarok nagyon az eredményei közelébe érni. Nagyon boldog vagyok a mostani helyzetemben is. Természetesen az a célom, hogy bajnokságot nyerjek a Ferrarival, de nem az a lényeg, hogy hányszor. Nem is mernék gondolni arra, hogy beállítsam Michael rekordjait.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!