Vágólapra másolva!
A McLarennél egyelőre nem tudják, hogy az új fejlesztésű erőforrása miért romlott el, és kibír-e egy versenynél többet. Lehet, hogy nem is éri meg átváltani rá.

Nagy várakozásokkal készült az USA Nagydíjra a McLaren-Honda, hiszen Fernando Alonso autójába beszerelték a Honda legfrissebb, idei negyedik motorváltozatát, Jenson Button pedig azt remélte, hogy a spanyol „lesöpri” majd őt a pályáról. Ez azonban nem történt meg, hiszen az új erőforrás nem tűnik nagyságrendekkel jobbnak a korábbi specifikációnál, ráadásul a futam vége felé el is romlott, így Alonso csak a rengeteg kiesésnek köszönhetően szerzett pontot.

„Fernando motorja vesztett a teljesítményéből, de még nem tudjuk pontosan, hogy miért” – ismerte el Eric Boullier, a McLaren csapatfőnöke. „Úgy gondoljuk, talán valamilyen szenzorral volt gond, ezért azt kellett kérnünk tőle, hogy állítson át valamit az autóban, de ekkor már hátrányba került” – magyarázta a francia, aki egyelőre nem tudta megmondani, hogy kell-e alkatrészeket cserélni Alonso autójában, vagyis további rajtbüntetésekre kell-e számítaniuk. A Hondánál eleinte injektorhibára gyanakodtak.

Nem sokat gyorsult a McLaren az új Honda motorral Forrás: McLaren

Egyelőre azzal kapcsolatban sem született döntés, hogy Jenson Button megkaphatja-e az új erőforrást a hétvégén esedékes Mexikói Nagydíjon. „Meg kell vizsgálnunk a motort, mielőtt döntünk, mert egy motornak ennél tovább kell bírnia” – mondta Boullier. Ehhez hozzájárul, hogy a pletykák szerint az új változat teljesítménye mindössze 20 lóerővel nagyobb, és Alonso szerint is csak minimális előrelépés történt a köridők tekintetében.

„A motor javuló teljesítményéről rengeteg szó esett, de fontos tisztázni, hogy körülbelül egy tizedmásodpercről beszélünk” – mondta a spanyol az EFE hírügynökségnek arról, hogy körönként mennyit gyorsult az autója. Alonso sajnálatát fejezte ki, hogy műszaki hiba miatt visszaesett a számára egyébként remekül alakuló futam végén. „Ezért inkább szomorú vagyok, mint boldog a verseny miatt, de folytathatjuk a javítást a problémáink megoldása érdekében.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!