Vágólapra másolva!
A Szingapúrban meghibásodott egységek alaposan túlmelegedtek, de ezt is kibírták minimális sérüléssel, mindössze az elektronika mondta fel a szolgálatot.

A McLaren Szingapúrban meghibásodott sebességváltóinak érdekes utóéletéről tudott meg részleteket a Motorsport.com. A wokingi istálló mindkét autója kiesett az éjszakai futamon, miután a lap szerint a lehullott falevelek és gumitörmelék eltömítették a váltóolaj hűtőjét, a hőmérséklet felszökött, amitől meghibásodtak a szenzorok, így a mérnökök „vakon” üzemeltették az egységet. Végül úgy döntöttek, biztonsági okokból inkább feladják a versenyt.

A csapat attól tartott, hogy az angliai főhadiszállásukra visszaérve már menthetetlenek lesznek a Jenson Button és Fernando Alonso autójából kiszerelt sebességváltók, de kiderült, hogy alig akad javítani való bennük. „Amikor a váltó ilyen extrém hőmérsékleten üzemel, a belső alkatrészek állapota katasztrofális romlásnak indul. A fém elkezd lágyulni, a fogaskerekek eltörnek” – magyarázta Jonathan Neale, a McLaren ügyvezetője.

Megúszták a McLaren szingapúri sebességváltói a túlmelegedést Forrás: McLaren

„Ilyen hőfok mellett a belső válaszfalak rögzítése is feladja, és a karbon elveszti az eredeti szerkezetét. Mi viszont azt vettük észre, hogy a váltóház is sértetlenül átvészelte a történtelet, holott több mint 45%-kal magasabb hőmérsékletet kellett elviselnie, mint amire terveztük” – foglalta össze. Neale szerint ez nagyban köszönhetők az ExxonMobil által fejlesztett váltóolajnak is. Amikor a gyárban ismét feltették az egységeket a próbapadra, azok újra működőképesnek bizonyultak.

„A sebességváltóért felelős stábunk átfutotta a régebbi adatainkat, és ezek a váltóházak a valaha általunk mért legmagasabb üzemi hőfokokat vészelték át, mégis ugyanúgy tudtuk működtetni őket a próbapadon, mint a vadonatúj példányokat. Tényleg a sírból hoztuk vissza ezeket a sebességváltókat, ami hihetetlen” – méltatta csapatát és partnereit a McLaren vezérkarának tagja.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!