Vágólapra másolva!
A Force India helyettes csapatfőnöke úgy érzi, a mexikói sokkal jobb versenyző lett, mióta eljött a McLarentől. Pérez is úgy érzi, hogy élete legjobb formájában versenyez.

Sergio Pérez pályafutása ötödik dobogós helyezését szerezte meg az Orosz Nagydíjon, miután bevált a kockázatos stratégiája, a verseny végén pedig Kimi Räikkönen és Valtteri Bottas ütközése is a kezére játszott.

Romain Grosjean a 13. körben összetörte a Lotust, és a pályára kellett küldeni a Safety Cart. Pérez kiállt a bokszba, és több másik versenyzőhöz hasonlóan úgy döntött, a hátralévő 40 körben már nem cserél kereket. A szocsi pálya kíméletes aszfaltja miatt ez lehetséges volt, bár a futam végén Räikkönen és Bottas is megelőzte a jobb állapotban lévő abroncsain. A mexikói ezért rövid időre elvesztette a 3. helyet, de a riválisai ütközése miatt végül felállhatott a dobogóra.

„Magabiztosan vágtam neki a versenynek. Dobogós helyezésre egyáltalán nem számítottam, de elég jól indult a futam" – nyilatkozta Pérez a futam után. „Az újraindításnál beragadtam Felipe Nasr és (Felipe) Massa mögé, ezért a csapattal együtt eldöntöttem, hogy kímélem az abroncsaimat, és ez nagyon bevált."

Bár Pérez a szokásához híven nagyon jól bánt az abroncsokkal, elismerte, hogy Räikkönen és Bottas ellen nem sokat tehetett az utolsó körökben. „A gumik állapota miatt nem tudtam későn fékezni, mert kockásra fékezhettem volna őket, ezért csak bizonyos mértékű kockázatot vállalhattam" – magyarázta. „Arra gondoltam, hogy ha a dobogóra nem állhatok fel, a pontok is jók lesznek. Utána összeütköztek, és visszakaptam a 3. helyet, ami remek érzés volt."

Pérez idén először állhatott dobogóra Forrás: AFP

Túl korán szerződött a McLarenhez

A 25 éves mexikói úgy véli, a 2011-es debütálása óta idén vezet a legjobban a Forma-1-ben. Ezzel egyetért a Force India helyettes csapatfőnöke, Bob Fernley is, aki örül, hogy Pérez a balszerencsésen alakult 2013-as idénye után képes volt felállni. A mexikói abban az évben a gyengélkedő McLarennél versenyzett, az év végén azonban elküldték a csapattól.

„Az egy elég szerencsétlen időszak volt, szerintem Checo túl korán szerződött a McLarenhez" – mondta Fernley. „A McLarent nem lehet alábecsülni. Mi tudtuk, hogy nagyon tehetséges, de még fejlődnie kellett."

Fernley biztos benne, hogy Péreznek a környezetváltozás is segített az elmúlt két évben. „Szerintem arról van szó, hogy megnőtt az önbizalma, és jól érzi magát a csapatunkban. A velünk töltött elmúlt egy-két évben ez egyre nyilvánvalóbbá vált, és most élete formájában versenyez" – vélekedett a brit, aki szerint Pérez a versenyeken ugyanolyan magas szinten teljesít, mint csapattársa, Nico Hülkenberg, és az időmérőkön is fokozatosan javul a teljesítménye.

„Különböző képességek terén kiemelkedőek, ez a csapatnak is nagyon jót tesz" – mondta a két pilótáról. „Mindkét versenyzőnknek más erősségei vannak, ezért a pályák típusától függően mindig támaszkodhatunk valamelyikükre."

„Számunkra ez tökéletes helyzet, ők pedig nagyon szoros csatákat vívnak egymással. Ezen a hétvégén már az időmérőn is rendkívül kicsi volt köztük a különbség. Szerintem nagyon jó párost alkotnak."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!