Vágólapra másolva!
A legendás tervező szerint helyrehozhatatlanul megromlott a kapcsolat az istálló és a Renault között, ráadásul abban sem bízik, hogy a franciák lényeges javulást érnek el 2016-ra. A Renault is kételkedik a folytatásban.

A Red Bullnál az idei szezonban már kisebb szerepet vállaló korábbi főtervező, Adrian Newey úgy véli, egyre kisebb az esélye annak, hogy a csapat a Forma-1-ben maradjon. Az istállónak még mindig nincs motorja a következő idényre, s bár a Renault-val hivatalosan még nem bontották fel a 2016 végéig érvényes szerződésüket, korábban többször úgy nyilatkoztak, hogy nem folytatják az együttműködést. Azóta állítólag meggondolták magukat, de nem biztos, hogy a sokat szidott Renault visszafogadja őket.

„Úgy tűnik, a kiszállásra kényszerítik a Red Bullt" – idézi Newey-t a Reuters. „A Mercedes és a Ferrari nem hajlandó motort adni nekünk, mert félnek tőlünk. A Renault-val talán végérvényesen megromlott a kapcsolatunk – túl sok konfliktusunk volt, ezért most nincs motorunk."

Newey hozzátette, egyébként is sokkal erősebb motorra lenne szükségük, mint a franciák jelenlegi erőforrása, és túl sok reményt nem lát a 2016-os javulásra. „Nem igazán látjuk, hogyan érhetnék el ezt" – mondta. „A Red Bullnak nem szabadna olyan pozícióba kerülnie, hogy csak tölteléknek van ott a mezőnyben."

A Red Bullnál egyre kevésbé bíznak a folytatásban Forrás: AFP

Noha Bernie Ecclestone nem aggódik a Red Bull helyzete miatt, a csapat tanácsadója, Helmut Marko is megerősítette, hogy az Orosz Nagydíj hétvégéjén sem jutottak közelebb a megoldáshoz. „Még mindig nincs motorunk, azt pedig nem tervezzük, hogy Christian (Horner) és én toljuk majd az autókat. A kasztnink jó, de nem annyira, hogy motor nélkül is tudjunk versenyezni" – jelentette ki.

A Renault bizonytalan

A Canal Plusnak nyilatkozva a Renault nagyköveteként dolgozó Alain Prost is kételkedve beszélt a folytatásról, bár egyelőre nem zárta ki, hogy kisegítik a Red Bullt. „Nem tudom, helyre lehet-e hozni az utóbbi időben keletkezett károkat" – mondta. „Dietrich Mateschitz kijelentette, hogy nem akar többé a Renault-val dolgozni, Carlos Ghosn pedig azt mondta, a Renault motorszállítóként nem marad az F1-ben. Ezek után nem hiszem, hogy kedvezően alakulhat a helyzet."

A Mercedes Szocsiban is többször kijelentette, hogy nem gondolják meg magukat, és biztosan nem szállítanak motort a Red Bullnak. Niki Lauda ennek ellenére „őrültségnek" tartaná, ha az osztrák istálló eltűnne a Forma-1-ből, ez ugyanis „az egész sportnak nagy károkat okozna."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!