Vágólapra másolva!
A csapatfőnök szerint a tulajdonos Dietrich Mateschitz „kiábrándult” a Forma-1-ből, ezért egy versenyképes motor megszerzésével próbálják meggyőzni őt a folytatásról. A Red Bullnak azt is figyelembe kell vennie, mennyi haszna van az F1-ből.

A csapatfőnök Christian Horner a Japán Nagydíj pénteki napján újra megerősítette, reális esély van rá, hogy a Red Bull kiszáll a Forma-1-ből. Horner szerint az energiaital-gyártó tulajdonosa, Dietrich Mateschitz komolyan fontolgatja, hogy folytassák-e az F1-es projektet, de úgy véli, egy versenyképes motor megszerzése bebiztosítaná a csapat jövőjét.

A Red Bull elsősorban a gyenge Renault motorokat okolja azért, hogy zsinórban négy bajnoki cím után hátrébb kerültek az erősorrendben, ezért már el is döntötték, hogy az idény végén motorszállítót váltanak. Most a Ferrarival tárgyalnak, és szeretnék kiharcolni, hogy a gyári csapattal azonos bánásmódban részesüljenek.

„Dietrich Mateschitz ritkán szólal meg, de olyankor oda kell figyelni rá" – mondta Horner. „Most kicsit kiábrándult az F1-ből, és ezt többször is elmondta. Az én dolgom, hogy megoldást találjak erre a helyzetre."

Nem tudni, meddig láthatjuk még a Red Bullt az F1-ben Forrás: AFP

„Elkötelezettek vagyunk az F1 mellett. Komoly munkaerővel rendelkezünk, nagyon tehetséges csapatunk van. Mindent megteszek azért, hogy jövőre versenyképes motort találjak az istállónak" – tette hozzá a csapatfőnök, aki megérti, hogy Mateschitz elgondolkozott a csapat jövőjén.

„A Red Bull Racing más helyzetben van, mint a McLaren, a Williams vagy a Ferrari" – utalt arra, hogy a vállalat F1-es részvételét a marketing szempontok is erősen befolyásolják. „Biztosítanunk kell, hogy az F1-es részvétel haszonnal jár. Ezt viszont csak a megfelelő eszközökkel tudjuk elérni."

Nincs akadálya a kiszállásnak

Noha a Red Bull évekkel ezelőtt több másik csapattal együtt 2020-ig elkötelezte magát az F1 mellett, Horner szerint a Bernie Ecclestone-nal kötött szerződés felbontható, hiszen a csapatnak már nincs annyi bevétele az F1-es szereplésből, mint a megállapodás idején. „Ahogy Bernie gyakran mondja, a körülmények megváltozhatnak – és most tényleg mások a körülmények, mint amikor aláírtuk azt a megállapodást" – magyarázta.

„Szeretnénk megoldást találni, a háttérben rengeteget dolgozunk ezért. Nincs teljesen a kezünkben az irányítás, de minden erőfeszítésünk arra irányul, hogy bebiztosítsuk a Red Bull F1-es szereplését – 2020-ig, és remélhetőleg tovább is. Néhány kérdésre azonban választ kell találnunk."

A Red Bull versenyzői a hétvége kezdetén úgy nyilatkoztak, egyelőre nem aggódnak a jövőjük miatt. Ricciardo ígéretet is kapott a főnökeitől, hogy hamarosan megoldódik a csapat helyzete.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!