Vágólapra másolva!
A wokingiak mindkét autója esélyes volt a szingapúri pontszerzésre, de végül Alonso és Button is kiesett. A brit Maldonadót kritizálta a futam után.

Monaco és a Hungaroring után Szingapúrban mutatkozott a „harmadik legjobb esély” a McLaren számára a pontszerzésre, és a felemás eredménnyel záruló időmérő után mindkét autójuk a legjobb tíz között haladt. Először azonban Fernando Alonso autójának váltója melegedett túl, majd Jenson Button akadt össze Pastor Maldonadóval, és végül őt is kiintették a bokszba, hogy megkíméljék a váltóját.

„Még nem jutottunk túl az autóval kapcsolatos problémáinkon, de ez normális” – jegyezte meg Alonso. „Ez a projekt még mindig nagyon új. Most tettünk meg annyi kilométert, mint a Mercedes Ausztrália előtt, úgyhogy tulajdonképpen még a téli teszteknél tartunk. Ilyen problémáknak nem kellene felmerülniük a 13. futamon, de kissé le vagyunk maradva a mezőny mögött” – magyarázta Alonso, akiről azt pletykálják, hogy mégis van kiugrási záradék a szerződésében, és felkeltette érdeklődését a várható Red Bull-Ferrari együttműködés.

Alonsónak megint csak a magyarázkodás jutott - kattintson a galériáért! Forrás: McLaren

„Túlmelegedett a sebességváltóm” – mondta a Sky Sportsnak. „Azt hiszem, mindkét autónak ugyanaz volt a baja, ez egyáltalán nem jó eredmény. Pontokat is szerezhettünk volna, de elszalasztottuk a lehetőséget. A 9. vagy a 10. helyen haladtunk, a teljesítményünk a szuperlágy gumikon elég jó volt, úgyhogy szerintem ez lett volna a végső helyünk. A pontszerzéshez viszont először célba kell érni, és ez ma nem sikerült, szóval javítanunk kell.”

Buttonnak már korábban meggyűlt a baja egy balul sikerült kerékcserével, de ahogy ő is rámutatott, a Safety Car-fázisok sokat segítettek neki. A pályán folyamatosan állítgatnia kellett a kapcsolókat, elmondása szerint „többet néztem le, mint előre, ami talán nem is olyan rossz.” Ha ez még nem lett volna elég, később, a második Safety Car utáni újraindításnál összeakadt Pastor Maldonadóval.

Button összeakadt Maldonadóval, de végül váltóhiba miatt esett ki - kattintásra galéria nyílik! Forrás: LAT Photographic/Steven Tee

„A 10. helyen haladtam a két Lotus mögött, hihetetlenül lassúak voltak. Nekimentem Maldonado autójának, mert nem láttam más megoldást. Olyasmire számítottam, hogy a kanyarból kifelé jövet rálép a gázra, de nem így tett. Nem is tudom, hogy mi történt, egyszercsak a hátuljában találtam magam. Két kanyarral azelőtt még mellette voltam, és megpróbált leterelni a pályáról. Ilyet nem lehet csinálni az F1-ben, főleg nem egy ilyen pályán. Persze ő nem most tette utoljára.”

A brit pilóta a hétvégén azt ígérte, néhány héten belül bejelenti a jövőre vonatkozó terveit, de Szingapúrban híre ment, hogy Stoffel Vandoorne válthatja őt a McLarennél. A Sky Sports megkérdezte a rajtrácson Ron Dennist, hogy Button jövőre is a versenyzőjük lesz-e, de a brit üzletember nevetve csak azt felelte: „Ki tudja?” Button az újabb viszontagságos futam után szintén feltett egy kérdést: „Pozitívnak kell maradnunk, mert milyen más választásunk van?”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!