Vágólapra másolva!
Rob Smedley elismerte, egyelőre fogalmuk sincs, mi okozta a kavarodást Bottas első bokszkiállásánál, de elnézést kértek tőle. Massa szerint a lágy gumikon volt túl lassú a Williams.

A Williams a Belga Nagydíjon dobogós eredményben reménykedett, de csak a 6. és 9. helyet tudták elcsípni az autójuknak papíron kedvező spái pályán. Valtteri Bottas a 3., Felipe Massa pedig a 6. helyről indulhatott, de mindketten pozíciókat buktak a rajtnál. A futam jelentős részében ráadásul feltűnően lassú tempót futottak, még a Renault motoros Red Bullok is többször megelőzték őket.

Bottas azonban úgy gondolja, a tempója így is elég jó lett volna az 5. hely megszerzéséhez, azonban az első bokszkiállása után erre is elszállt minden esélye. A Williams ugyanis szokatlan hibát követett el: Bottas közepes keverékű gumikért állt ki, de a jobb hátsó kerekére lágy abroncsot raktak fel. Mivel egyszerre csak egyféle keveréket szabad használni, a finn áthajtásos büntetést kapott.

A Williams vezető versenymérnöke, Rob Smedley elmondta, a szerelők bakija „érthetetlen", és egyelőre fogalmuk sincs, mi történhetett. „Két dolgot kell tennünk: először is elnézést kérünk Valtteritől, mert a hiba teljesen tönkretette a versenyét. Az incidens előtt ott volt Sebastian (Vettel) és (Romain) Grosjean mögött" – nyilatkozta Smedley, aki szerint nem lehet egyetlen embert bűnbaknak kikiáltani. „Másodszor pedig csapatként félre kell vonulnunk, és ki kell derítenünk, mi történt. Nem szabad egyes szerelőket okolnunk."

Bottas úgy érzi, elcsíphette volna az 5. helyet Forrás: AFP

„Nagyon csalódott vagyok, korábban még soha nem történt velem ilyesmi" – mondta Bottas, aki végül csak 2 pontot szerzett a 9. hellyel. „Rengeteg időt veszítettem ezzel, pedig az időket elnézve az 5. hely környékén is végezhettem volna. De ez egyébként sem a mi napunk volt, mert a 3. helyet céloztuk meg, és ezt biztosan nem értük volna el."

A lágy gumikon küszködtek

Smedley szerint a Williams már az első etapban elvesztette az esélyét a győzelemre, főleg az első abroncsok szemcsésedése miatt. Massa is a gumikat okolta, de a közepes abroncsokon már nem voltak gondjai.

„Bosszantó napom volt. A rajtnál is küszködtem, és az első etapban a lágy gumik sem működtek, ezért további pozíciókat veszítettem” – kesergett a brazil. „A közepes gumikon jók voltunk, de a verseny végén nem tudtam megelőzni (Sergio) Pérez Force Indiáját, mert túl gyors volt az egyenesekben. Nehéz napunk volt, ezért a 6. helyre akár pozitívumként is tekinthetünk.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!